CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 18.01.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

V restauraci zaměstnávali cizince bez pracovních povolení


V posledních dnech odhalili liberečtí celníci při kontrole na úseku státní politiky zaměstnanosti, ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek dva cizince vykonávající pracovní činnost bez patřičných povolení.

Celníci se ve středu dne 16. ledna 2008 krátce před polednem zaměřili na předem vytipovanou gastronomickou provozovnu v Liberci. V době kontroly pracovaly v restauraci dvě osoby pocházející z  Číny, které nebyly schopny prokázat na základě jakého pracovněprávního vztahu či jiné smlouvy pracovní činnost vykonávají. Žena pracovala na pozici servírky a muž v kuchyni na přípravě jídla.  U muže celníci pojali podezření, že pobývá na území ČR nelegálně, a tak jej předali příslušníkům cizinecké policie k  prověření totožnosti. Podklady o zjištěném případu porušení zákona o zaměstnanosti předali libereckému úřadu práce k zahájení správního řízení. Za nelegální zaměstnávání cizinců hrozí  zaměstnavateli pokuta až do výše dvou milionů korun.

Nejedná se o ojedinělý případ. V loňském roce provedli „severočeští“ celníci ve svém regionu celkem 204 kontrol, při kterých bylo zjištěno u 57 subjektů zaměstnávání cizinců v rozporu s právními předpisy. Celkem zkontrolovali celníci na severu Čech více než pět set osob pocházejících ze zemí mimo EU, z nichž 144 nemělo pro vykonávanou činnost náležitá pracovní povolení. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Ukrajiny a Vietnamu. „Na černo“ pracující Ukrajince celníci odhalovali zejména ve stavebnictví, asiaty pak v oblasti obchodu a služeb nebo právě v gastronomických provozovnách a stáncích s rychlým občerstvením.

    


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky