CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 06.06.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Trhovec ukrýval nelegální zboží v zaparkovaném vozidle

Dne 5.6.2008 provedli severočeští celníci na tržnici v katastru obce Hora Svatého Šebestiána v rámci trestního řízení (státní zástupce vydal celníkům příkaz k provedení kontroly nebytových a jiných prostor a také pozemků) kontrolu jednoho konkrétního prodejního stánku.

Ve stánku nebyla nabídka prodeje ani skladování nelegálního zboží zjištěna. Celníci se tak zaměřili na osobní automobil, který se nacházel poblíž prodejního místa. V zavazadlovém prostoru OA zn. AUDI (RZ Ústeckého kraje) odhalili nejen zboží porušující některá práva duševního vlastnictví, ale i neznačené tabákové výrobky. Celkem se jednalo o textilní výrobky (65ks) honosící se ochrannými známkami adidas, Puma, Pokémon, Diesel, Levi´s a Jack Wolfskin, dále hodinky (17ks) zn. Dolce Gabbana, Breitling, Rolex a také obrazové a zvukové nosiče (587ks) zjevně porušující autorská práva. Škoda způsobená dotčeným majitelům práv byla vyčíslena na bezmála 700 tisíc korun.

Kromě plagiátů zajistili celníci ve vozidle také 37 800 ks cigaret různých značek (např. Golden American, Rockets, LM, Lucky Strike, Moon, Classic aj.) a 2kg tabáku zn. D1 bez platných tabákových nálepek, jejichž prodejem by stát přišel na daních o více než 120 tisíc korun.

Prodejce a zároveň i majitel vozidla nyní čelí, podezření ze spáchání hned tří trestných činů: Porušení předpisů o nálepkách k označení zboží, porušování autorských práv a porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu.
 
Celníci šli najisto. O několik hodin dříve totiž zastavila mobilní hlídka chomutovských celníků při běžné silniční kontrole německého řidiče, v jehož vozidle nalezla 400 ks cigaret zn. CLASSIC, které byly opatřené ukrajinskými kolky. Řidič celníkům ochotně sdělil, kde cigarety zakoupil.
 

     
 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky