CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 11.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci s policisty kontrolovali cizince

Celkem 24 cizinců pracujících bez patřičného povolení dnes odhalili ústečtí celníci ve spolupráci s příslušníky cizinecké policie na dvou stavbách přímo v centru krajské metropole.

Osm celníků a osm příslušníků cizinecké policie se v ranních hodinách vydalo na stavbu paláce ZDAR. Kontrolní skupina na staveništi zjistila šest osob ukrajinské národnosti vykonávající v pracovních oděvech, reflexních vestách a ochranných přilbách přípravné, stavební, výkopové a vazačské práce. Ukrajinští dělníci nebyli schopni v době kontroly předložit celníkům povolení k zaměstnání, platné živnostenské listy ani pracovní smlouvy. Obdobně dopadla i kontrola stavby obchodního centra FORUM vyrůstajícího opodál. Zde kontroloři odhalili sedmnáct osob ukrajinské národnosti a jednu osobu z Uzbekistánu. Ani zde nebyli pracující cizinci schopni předložit celníkům povolení k zaměstnání, platné živnostenské listy ani pracovní smlouvy. Uzbek neměl ani povolení k pobytu.

Sepsané protokoly o zjištěném porušení celníci předají po uplynutí lhůty k podání námitky příslušnému úřadu práce. Zaměstnavatelům hrozí ve správním řízení finanční postih, který může dosáhnout až do výše dvou milionů korun.

Celní správa vykonává kontrolu zaměstnávání cizinců, kteří nejsou občany EU od roku 2004. Celníci přímo v terénu zjišťují, zda cizinci vykonávají práci v souladu se zákonem o zaměstnanosti. Od začátku roku provedli „severočeští“ celníci ve svém regionu (Ústecký a Liberecký kraj) celkem 140 kontrol na úseku státní politiky zaměstnanosti. V rámci těchto kontrol zjistili 60 cizinců, kteří vykonávali práci bez náležitého povolení nebo v rozporu s vydaným povolením k práci. Mezi nejčastěji zjištěné cizince porušující zákon o zaměstnanosti patří občané Vietnamské a Ukrajinské státní příslušnosti, které dále doplňují občané z Číny a Moldávie. Většinu kontrol směřují celníci do míst, kde lze očekávat pohyb zahraničních pracujících jako např. stavebnictví, dřevozpracující průmysl, kovovýroba, zemědělství nebo ovocnářství. Vietnamští občané jsou nelegálně zaměstnáni převážně v obchodech, provozovnách s rychlým občerstvením, v hernách, ale poslední dobou také ve službách (například v kadeřnických salonech nebo nehtových studiích.


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz      
Skočit na začátek stránky