CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 16.10.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci kontrolovali v noci cizince

Celkem 22 cizinců pracujících bez patřičného povolení odhalili ve včerejších nočních hodinách severočeští celníci v liberecké metropoli.

V rámci celorepublikové kontrolní akce „CIZINEC 2“ vyrazili příslušníci celní správy do obchodních řetězců, aby zjistili, nejsou-li zde zaměstnáváni cizinci v rozporu s právními předpisy.  Celníci v  libereckém řetězci zkontrolovali celkem 28 cizinců ze zemí mimo EU, kteří zde především vybalovali zboží a prováděli úklidové práce.  Dvaadvacet cizinců (19 ukrajinské a 3 moldavské národnost) nebylo v době kontroly schopno předložit celníkům povolení k zaměstnání, platné živnostenské listy ani pracovní smlouvy. Sepsané protokoly o zjištěném porušení celníci předají po uplynutí lhůty k podání námitky příslušnému úřadu práce. Zaměstnavatelům hrozí ve správním řízení finanční postih, který může dosáhnout až do výše dvou milionů korun.

Celníci přímo v terénu zjišťují, zda cizinci vykonávají práci v souladu se zákonem o zaměstnanosti. Od začátku roku provedli „severočeští“ celníci v Ústeckém a Libereckém kraji více než sto padesát kontrol na úseku státní politiky zaměstnanosti, při nichž odhalili bezmála stovku cizinců, kteří vykonávali práci bez náležitého povolení nebo v rozporu s vydaným povolením k práci.

Mezi nejčastěji zjištěné cizince porušující zákon o zaměstnanosti patří občané Vietnamské a Ukrajinské státní příslušnosti, které dále doplňují občané z Číny a Moldávie. Většinu kontrol směřují celníci do míst, kde lze očekávat pohyb zahraničních pracujících jako např. stavebnictví, dřevozpracující průmysl, kovovýroba, zemědělství nebo ovocnářství. Vietnamští občané jsou nelegálně zaměstnáni převážně v obchodech, provozovnách s rychlým občerstvením, v hernách, ale poslední dobou také ve službách například v kadeřnických salonech nebo nehtových studiích.


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky