CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 26.05.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Záchyt plagiátů a cigaret na tržnici Rašelina

Chomutovští celníci včera (dne 25.5.2009) provedli opět kontrolu tržnice s místním názvem Rašelina v obci Hora sv. Šebestiána na Chomutovsku. Tato kontrola byla zaměřena na prodej, nabídku a skladování neznačených tabákových výrobků a zboží, které porušuje některá práva duševního vlastnictví.

Úspěšnému záchytu předcházela silniční kontrola, při níž celníci kontrolovali německého občana, v jehož vozidle nalezli 800 kusů cigaret zn. Classic. Ty byly opatřeny ukrajinskými tabákovými nálepkami.

V následně vytipovaném prodejním stánku nebylo zjištěno porušení právních předpisů, v blízkosti se však nacházela dvě zaparkovaná vozidla zn. Renault Rapid. V prvním vozidle postrádajícím registrační značku, odstaveném za prodejním stánkem celníci odhalili 544 ks CD a DVD nosičů s pirátskými nahrávkami, 162 ks  textilních výrobků a 24 hodinek. Zajištěné zboží zřejmě porušující práva duševního vlastnictví se honosilo logy světových výrobců adidas, Armani, Hugo Boss, Diesel, Dolce Gabbana, Lacoste, Omega, Gucci, Rolex, Rado a další. V modrém renaultu, který sloužil jako skrýš, celníci dále nalezli 28.880 kusů cigaret různých značek bez platných tabákových nálepek. Stát by jejich prodejem přišel na daních o více než 90 tisíc korun.
Ve druhém vozidle s plzeňskou registrační značkou celníci odhalili ještě dalších 204 kusů textilních oděvů a obuvi, které porušovaly práva k ochranným známkám (např. adidas, Puma, K-Swiss, Replay, S. Oliver, Miss Sixty, Don Ed Hardy). Celková škoda, která majitelům ochranných známek vznikla, byla předběžně vyčíslena na jeden a čtvrt milionu korun.

     Po vypracování odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovaným prodejcem zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty, propadnutí zboží a jeho následné likvidaci popřípadě předání k humanitárním účelům.
   


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky