CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 23.01.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celní ředitelství Ústí nad Labem bilancovalo uplynulý rok

1. Oblast kontrol stánkového prodeje

Uplynulý rok byl z pohledu celní správy významným přelomem v boji proti padělkům a napodobeninám. Díky sérii úspěšných akcí na příhraničních tržnicích s následným nepřetržitým dohledem se podařilo značně snížit nabídku a prodej nelegálního zboží na místech, kde byl jeho výskyt v minulosti největší. Důkladnými kontrolami a stálým celním dohledem, který se ukázal být efektivním opatřením proti opakovanému porušování pravidel prodeje zboží na tržnicích, prošlo na severu Čech hned osm tržnic. Jednalo se o dvě tržnice v obci Dubí a dále tržnice v obcích Moldava (Teplicko), Petrovice (Ústecko), Hora sv. Šebestiána (Chomutovsko), Varnsdorf a Dolní Poustevna (Šluknovsko), lemující hranice se sousedním Německem. Nejdéle však pobyli celníci na tržnici ve Hřensku (Děčínsko), a to rovné dva měsíce.
    
Celníci během roku 2008 zajistili při kontrolách stánkového prodeje téměř sto tisíc kusů pirátských audio a video nosičů, bezmála třiatřicet tisíc kusů plagiátů textilních výrobků a třináct tisíc kusů jiného spotřebního zboží (např. kabelky, obuv, opasky, hodinky, klíčenky apod.) Škoda způsobená majitelům autorských práv a práv k ochranným známkám převyšuje 160 milionů korun.

Příslušníci ústeckého celního ředitelství zajistili dále při zmíněných akcích téměř sedm set tisíc kusů cigaret postrádajících tabákové nálepky a 87 litrů nekolkovaného alkoholu. Zabránili tak daňovému úniku ve výši 1,7 milionů korun.


2. Oblast kontrol zaměstnávání cizinců

Příliv cizinců do severočeského regionu se projevil i ve výsledcích kontrol, v rámci kterých celníci zjišťují, zda zaměstnávání cizinců na území ČR probíhá v souladu se zákonem o zaměstnanosti.
    
V roce 2008 provedly celní úřady v Ústeckém a Libereckém kraji 193 kontrol u nejrůznějších subjektů. Z tohoto počtu bylo 69 kontrol pozitivních, při nichž celníci zjistili celkem 125 cizinců, kteří vykonávali práci bez náležitého pracovního povolení.  Mezi nejčastěji zjištěné osoby porušující zákon o zaměstnanosti patří občané  Vietnamské a Ukrajinské národnosti, které dále doplňují cizinci z Moldavska.
    
Kontroly celníci směřovali do odvětví, ve kterých dle vlastních poznatků a zjištění bylo zaměstnáváno nejvíce cizinců. Jednalo se především o stavebnictví, zemědělství, dřevozpracující průmysl, ale také stále častěji gastronomie, obchod a služby. Zjištěné případy zaměstnávání cizinců v rozporu s právními předpisy předaly celní úřady příslušným úřadům práce, které mohou zaměstnavatelům cizinců ve správním řízení uložit sankci až do výše dvou miliónů korun.   


3. Oblast kontrol výkonového zpoplatnění (elektronické mýto)

Celkem šest vozidel celní správy vybavených speciální technikou křižovalo v uplynulém roce nepřetržitě úseky dálnice D8 (Krásný Les SH – Praha), rychlostní komunikace R63 (Teplice – Ústí nad Labem), R10 (Ohrazenice – Praha) a R35 (Liberec – Ohrazenice) včetně silnice I. třídy v úseku Ústí nad Labem – Lovosice. Celníci na nich kontrolovali uhrazení mýtného poplatku silničních motorových vozidel nebo jízdních souprav, jejichž největší povolená hmotnost činila 12 tun a více.

Během 365 dnů loňského roku na těchto komunikacích odhalili „severočeští“ celníci 10.351 řidičů, kteří se snažili mýtný systém oklamat. Celníci vyřešili 8.183 případů blokovými pokutami v úhrnné výši 5 690.900 korun a 2.168 případů postoupili ke správnímu řízení. K nejčastějším prohřeškům v rámci elektronického mýtného patřilo chybné nastavení počtu náprav na palubní jednotce „Premid“.

Mobilní hlídky výkonového zpoplatnění se nezaměřují jen na elektronické mýtné, ale kontrolují i časové zpoplatnění tzv. dálniční známku. V roce 2008 přistihly 2.129 řidičů osobních a nákladních vozidel do 12 tun, kteří neměli na předním skle dálniční kupon vylepen. Za tento přestupek uložili celníci neukázněným řidičům v blokovém řízení pokuty v úhrnné výši 1 112.800 korun, tři případy postoupili celníci ke správnímu řízení. Na čelních sklech dvou osobních vozidel odhalili celníci padělky dálničních známek.


 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz 
 
Skočit na začátek stránky