CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 10.04.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Kontroly odhalily nezdaněný alkohol a tabákové výrobky

     Celníci na severu Čech kontrolují téměř denně kamenné prodejny tzv. večerky,  herny, novinové stánky a trafiky ve svém regionu. 

     Ani druhý dubnový týden není výjimkou v počtu odhalených případů nelegálního skladování a prodeje tabákových a alkoholických výrobků. Naposledy se celníci zaměřili na prodejnu se smíšeným zbožím v obci Radonice na Chomutovsku. Pod prodejním pultem nalezli jeden balíček tabákové směsi zn. Golem bez platné tabákové nálepky. Otázkou času pak už jen bylo, kde odhalí další. Ty objevili celníci v přilehlém skladu. V modré igelitové tašce bylo před jejich zraky ukryto dalších 69 sáčků. Celkem celníci v prodejně zajistili 10,5 kilogramů tabáku v sáčcích po 150 gramech, které však postrádaly platné tabákové nálepky.

     Od začátku dubna severočeští celníci zjistili 11 případů, kdy obchodníci nabízeli k prodeji či skladovali nezdaněné lihoviny, cigarety a tabák bez povinného označení kontrolní páskou či nálepkou. Ne vždy se jednalo o asijské obchodníky. Celníci zajistili a převezli do celních skladů celkem 31 kg tabákových směsí, bezmála osm tisíc kusů cigaret různých značek a téměř 19 litrů „levnějších“ lihovin. Stát by jejich prodejem přišel na daních o více než 65 tisíc korun. Neznačené tabákové výrobky či lihoviny celníci odhalili zejména na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku.

     Spotřebitelé si zřejmě stále neuvědomují určitá rizika spojená s nákupem  cigaret, tabáku či lihovin, postrádajících tabákovou nálepku nebo kontrolní pásku. Spokojí se především s levnější pořizovací cenou, kvalitu odsouvají až na místo druhé.
    


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky