CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 22.05.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Nezdaněné tabákové výrobky před celníky schovávali

Dne 19. 5. 2009 ve večerních hodinách provedla hlídka mobilního dohledu Celního ředitelství Ústí nad Labem kontrolu stánkového prodeje na tržnici zvané Rašelina nedaleko obce Hora sv. Šebestiána na Chomutovsku.

Celníci na kontrolu prodejních stánků a přilehlých prostor nasadili služebního psa vycvičeného na vyhledávání tabákových výrobků. Ten označil před stánkem zaparkované vozidlo zn. Škoda pickup. Celníci v něm následně objevili 109.540 ks cigaret různých značek (např. Classic, LM, Prima, R1, West, Marlboro, Pall Mall, Ronson, Jin Ling, LD, F6, Gauloises ad.) a čtyři kilogramy neznačeného tabáku.
Za dalším stánkem odhalil pes skrýš zakrytou plachtou. Celníci v úkrytu nalezli 376 ks CD a DVD nosičů s pirátskými nahrávkami a 17 ks hodinek porušujících práva majitelů ochranných známek Rollex, Rado, Glashutte, IWC, Puma. Škodu vzniklou majitelům práv duševního vlastnictví celníci odhadli na bezmála půl milionu korun. Dále celníci pod plachtou objevili dalších 55.320 kusů cigaret různých značek, též bez tabákových nálepek platných na území ČR.

Prodejem zajištěných tabákových výrobků by státní pokladna přišla na daních a dalších poplatcích o bezmála 420 tisíc korun.

Severočeští celníci se v poslední době zaměřili právě na tabákové výrobky. Kontrolují jejich prodej a značení nejen na tržnicích, ale i v kamenných provozovnách tzv. večerkách, trafikách, hernách i novinových stáncích.  Jen za předchozí měsíc (duben) zjistili celníci ve svém regionu v rámci této kontrolní činnosti 19 případů, kdy obchodníci skladovali či nabízeli k prodeji nezdaněné tabákové výrobky nebo lihoviny bez povinného označení kontrolní nálepkou či páskou. Ne vždy se jednalo o asijské obchodníky. Celníci u nich zajistili a převezli do celních skladů celkem 70,25 kg tabákových směsí, více než 50 tisíc kusů cigaret různých značek a téměř 24 litrů lihovin „levnějších“ značek. Daňový únik dosáhl částky téměř 250 tisíc korun. Značnou část nezdaněných tabákových výrobků či lihovin odhalili celníci na Chomutovsku a Mostecku.

 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz  
Skočit na začátek stránky