CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 02.06.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Identifikační číslo EORI - co to pro firmy znamená?

V Úředním věstníku Evropských společenství byla zveřejněna nařízením Komise č. 312/2009 změna nařízení Komise (EHS) č. 2454/93 (dále jen „NK2454“), kterým se provádí nařízení Rady (EHS) č. 2913/92, celní kodex Společenství. Některá ustanovení této změny byla aplikována ihned, některá k 1.7.2009. 
    
Účelem změny je jedinečná identifikace hospodářských, případně dalších subjektů ve všech členských státech Společenství. Pro identifikaci bude použito tzv. EORI číslo, kterým se rozumí číslo jedinečné v celém Společenství. Toto číslo bude subjektu přiděleno určeným orgánem státní správy (v souladu se stanovenými pravidly). Určeným orgánem státní správy v České republice je Celní správa ČR a prováděním registrace subjektů do registru EORI čísel jsou pověřeny všechny tuzemské celní úřady, případně i vybrané jim podřízené útvary.

Pověřené útvary zaregistrují do registru EORI následující subjekty:
a) právnické osoby, které mají sídlo na území České republiky,
b) fyzické osoby – podnikatele, kteří mají bydliště na území České republiky,
c) právnické osoby, které mají sídlo mimo území EU,

V České republice nemohou být zaregistrovány subjekty:
• se sídlem v jiném členském státě EU než v České republice, přičemž tyto subjekty musí být zaregistrovány v tom členském státě, kde mají své sídlo;
• které již byly zaregistrovány v jiném členském státě EU, kde jim bylo přiděleno řádné číslo EORI.

V první etapě přidělování EORI čísel, která proběhla v květnu 2009, využila Celní správa ČR možnost přidělit číslo EORI i bez žádosti. Vybrala z dat pořízených  z celních prohlášení ty subjekty, které v nich byly opakovaně uvedeny. Takto bylo vybráno celkem 22.638 hospodářských subjektů, kterým bylo číslo EORI přiděleno automaticky formou Sdělení o přidělení čísla EORI.

V druhé etapě, která byla zahájena dnes 1.6.2009, je prováděna registrace těch hospodářských subjektů, které do konce května 2009 neobdržely sdělení o přidělení čísla EORI. Zástupci hospodářských subjektů si budou muset o přidělení čísla EORI požádat u jimi zvoleného tuzemského celního úřadu sami. Na žádosti, která je k dispozici na webu Celní správy ČR nebo kterou obdrží od pracovníka celního úřadu, vyplní údaje ve stanoveném rozsahu a vyjádří v žádosti svůj souhlas či nesouhlas se zveřejněním čísla EORI, názvu a sídla subjektu na serveru Evropské komise (toto zveřejnění je bezplatné).

Žádost o přidělení čísla EORI nepodléhá správnímu poplatku.

Podrobnější informace jsou zveřejněny na internetových stránkách celní správy www.celnisprava.cz .

Dotazy k této problematice je možné zasílat na e-mailovou adresu: cz_eori@cs.mfcr.cz


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky