CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 15.07.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci příhraniční tržnice kontrolovat nepřestávají

 Ani o prázdninách chomutovští celníci v kontrolách příhraničních tržnic nepolevují. Včera (dne 14.07.2009) zamířili na tržnici v obci Hora sv. Šebestiána s místním názvem Rašelina, aby se přesvědčili, nejsou-li v jejich regionu skladovány nebo nabízeny k prodeji neznačené tabákové výrobky a zboží porušující některá práva duševního vlastnictví.

Ve vozidle Škoda Favorit s chomutovskou registrační značkou odstaveném za jedním z prodejních stánků celníci objevili celkem 19 tisíc kusů cigaret různých značek, které postrádaly platné tabákové nálepky. Jednalo se o 10.000 ks cigaret zn. Classic značených ruským kolkem, 8.600 ks cigaret zn. Classic, LM a Viceroy  označených ukrajinskými tabákovými nálepkami a 400 ks cigaret Superkings, které tabákové nálepky postrádaly. Celníci dále ve vozidle nalezli 10 litrů lihovin zn. STROH „80“ bez označení kontrolní páskou a 157 kusů textilního zboží a obuvi nedovoleně označených ochrannými známkami adidas, Don Ed Hardy, Dolce gabbana, Lacoste, Puma, Nike, Disney, Osiris ad.  Po provedené lustraci nebyl mobilní celní hlídkou majitel vozidla na tržnici zjištěn. 
Kromě padělků nezdaněných cigaret a lihovin objevili celníci v mobilní stavební buňce nacházející se opodál ještě 390 kusů CD nosičů, ukrytých v zavěšené dřevěné skříňce.

Stát by případným prodejem tabákových výrobků a lihovin přišel na daních o více než 61 tisíc korun. Škoda vzniklá majitelům autorských práv a dotčených ochranných známek činí více než půl milionu korun.

Chomutovští celníci provedli od začátku roku do konce června 130 kontrol zaměřených právě na stánkový prodej. Zajistili celkem bezmála 6,5 tisíce kusů plagiátů, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek a práv autorských vznikla škoda ve výši téměř 11 miliónů korun. Mezi zajištěnými plagiáty se nejvíce vyskytovaly textilní výrobky (2.951 ks) a nosiče (2.300 ks) s hudební a filmovou produkcí.

 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz 
 
Skočit na začátek stránky