CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 13.07.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Kontroly zaměstnávání cizinců na severu Čech

V posledních dnech zaměřují „severočeští“ celníci ve spolupráci s příslušníky cizinecké policie kontrolní činnost na zaměstnávání cizinců. 

Středem jejich zájmu byla o víkendu okurková plantáž na Lounsku, kde v době kontroly vykonávalo práce spojené se sklizní okurek celkem 46 cizinců z Jihovýchodní Asie. Tři osoby se nebyly schopny prokázat pracovním povolením ani jiným dokladem, který by osvědčoval legální výkon práce na našem území. 

Celníci zjištěný případ zadokumentovali a po uplynutí lhůty k podání námitky jej předají příslušnému úřadu práce k zahájení správního řízení.

Jen za první pololetí letošního roku provedli příslušníci celní správy na severu Čech 107 kontrol zaměřených právě na zaměstnávání cizinců. Kontrolní skupiny prověřily celkem 342 cizinců pracujících v různých provozovnách, na stavbách i v zemědělství. U 34 zaměstnavatelů bylo zjištěno celkem 82 cizinců pocházejících ze zemí mimo EU, kteří postrádali pro vykonávanou činnost náležitá pracovní povolení. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Vietnamu, Ukrajiny a Číny. Čtyři cizinci pobývali na území ČR dokonce bez pobytových víz, tedy nelegálně. 

V uplynulém roce bylo v Ústeckém a Libereckém kraji ve stejném období provedeno 106 kontrol, při nichž bylo u 43 subjektů zjištěno celkem 66 cizinců zaměstnaných v rozporu s právními předpisy.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky