CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 20.01.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Severočeští celníci bilancovali oblast kontrol zaměstnávání cizinců

Příliv cizinců do severočeského regionu se projevil i ve výsledcích loňských kontrol, v rámci kterých celníci zjišťovali, zda zaměstnávání cizinců na území ČR probíhá v souladu se zákonem o zaměstnanosti. 
     
V roce 2009 provedly celní úřady v Ústeckém a Libereckém kraji celkem 216 takto zaměřených kontrol u nejrůznějších subjektů a prověřili téměř pět set zahraničních dělníků ze zemí mimo EU. Výsledkem bylo pozitivní zjištění u 76 subjektů. Celníci odhalili celkem 175 cizinců, kteří vykonávali práci bez náležitého pracovního povolení. Třem z nich chybělo i povolení k pobytu. Mezi nejčastěji zjištěnými cizinci porušujícími zákon o zaměstnanosti patřili tak jako v roce 2008 občané Ukrajinské a Vietnamské národnosti, které dále doplňovali cizinci z Uzbekistánu a Číny.
     
Kontroly celníci směřovali především do odvětví, ve kterých dle vlastních poznatků a zjištění bylo zaměstnáváno nejvíce cizinců. Jednalo se především o stavebnictví, obchod včetně tržnic a služby.

Zjištěné případy zaměstnávání cizinců v rozporu s právními předpisy předaly celní úřady příslušným úřadům práce, které mohou zaměstnavatelům cizinců ve správním řízení uložit sankci až do výše dvou miliónů korun.   

 

 


por. Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky