CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 04.02.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Skupinu pašeráků cigaret dopadli celníci

Dne 2. února 2010 provedli celníci z oddělení Odhalování organizované trestné činnosti Celního ředitelství Ústí nad Labem závěrečnou fázi rozpracovaného případu s krycím názvem „ANDI“ zaměřeného na nelegální obchod s cigaretami bez platných tabákových nálepek.

Krátce před desátou hodinou zadrželi příslušníci celní správy v obci Jeníkov na Teplicku dva cizince (20, 30 let) a dva Čechy podílející se na trestné činnosti. Ta spočívala v nelegálním dovozu cigaret z Polska přes bývalé hraniční přechody Habartice a Kunratice na území ČR. Odkud byly nezdaněné cigarety dále uváděny do oběhu, prostřednictvím dvou zadržených Čechů (49, 57 let), vietnamským obchodníkům v Ústeckém kraji.

Celníci zasáhli ve chvíli, kdy skupina osob vykládala z osobního vozidla zn. Opel Vectra s polskou registrační značkou zásilku pašovaných, nezdaněných cigaret s ukrajinskými, moldavskými a běloruskými kolky. V rámci závěrečného zásahu bylo provedeno pět prohlídek bytových a jiných prostor na Děčínsku a Teplicku včetně vozidla, při nichž bylo zajištěno celkem 155.200 kusů nezdaněných cigaret.

Na případu pracovali operativci necelé čtyři měsíce. Po tu dobu byl zadrženým osobám prokázán úmyslný dovoz více než dvou miliónů kusů cigaret bez platných tabákových nálepek. Celníci vyčíslili celkový únik na daních na bezmála 6,5 milionů korun.
    
Zadržené čtyři osoby, které čelí obvinění ze spáchání trestných činů porušování předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou a zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby, byly  spolu se spisem předány vyšetřovateli s návrhem na zahájení trestního stíhání.

Celní ředitelství má k dispozici videozáznam prohlídek jiných prostor včetně vozidla, kontakt viz níže.

 


por. Jiří Nejedlý
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369, mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky