CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 09.06.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Daňové přiznání elektronicky

Vývoj zastavit nelze a postupná elektronizace prostředí, které nás obklopuje, dosáhla i na administrativu.

Celní správa ČR umožňuje plátcům spotřebních a energetických daní podávat daňová přiznání v elektronické podobě včetně příloh přes tzv. „webového klienta“, přímou komunikací s informačním centrem Celní správy ČR.

V působnosti Celního ředitelství Ústí nad Labem využívá této komfortní možnosti stále více plátců. V roce 2009 bylo podáno elektronicky pouhých 54 daňových přiznání. V loňském roce subjekty podaly elektronicky 208 daňových přiznání a letos za první čtyři měsíce evidují celníci na severu Čech již 158 elektronických podání. 

Mezi hlavní výhody této služby patří zejména dostupnost 24 hodin 7 dnů v týdnu. Plátci tak nejsou omezováni úředními hodinami celních úřadů. Vyplnění formuláře webového klienta není náročné. Vyžaduje sice stejné údaje jako klasické papírové formuláře, oproti ostatním způsobům podání má podstatnou výhodu v kontrole, které je podroben každý vyplněný formulář před uložením. Při zadání nesprávných údajů ohlásí chybu syntaktickou i věcnou ještě před odesláním formuláře do centrální databáze. Jednotlivé údaje jsou navzájem porovnány, hodnotí se vztahy datumových položek i vypočtené částky. Elektronická služba nabízí interaktivní formuláře, které je možné na počítači vyplnit a současně odeslat nebo vytisknout a doručit na místně příslušný celní úřad.

Podrobnější informace lze nalézt na internetových stránkách Celní správy ČR: http://www.celnisprava.cz/cz/dane/aplikace/Stranky/edap_wk.aspx viz Důležité odkazy - Uživatelská příručka.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky