CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 19.10.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Nelegálně pracující cizinec utíkal před celníky

Dvaadvacet pracujících cizinců, podezřelých z porušování zákona o zaměstnanosti, to je výsledek intenzivních kontrol, které v tomto týdnu provedli liberečtí celníci ve svém regionu.

Kontroly na zaměstnávání cizinců směřovaly tentokráte do oblasti stavebnictví. Na čtyřech staveništích celníci přistihli 22 cizinců v pracovních oděvech odpovídajících jejich pracovním činnostem (zedníci, izolatéři apod.). Největší podíl připadl na osoby z Ukrajiny (11) a Vietnamu (5). Mezi zjištěnými nedostatky, které celníci při kontrolách odhalili, byly nejen chybějící doklady k výkonu pracovní činnosti nebo výkon práce v rozporu s vydaným povolením, ale i nesplnění oznamovací povinnosti vůči úřadu práce zaměstnavateli.

Kuriozní případ nastal při kontrole staveniště (rekontrukce budovy) v Liberci. Jeden z natěračů se tam při spatření uniforemovaných příslušníků dal na útěk. Když celníci devětačtyřicetiletého muže zadrželi, zjistili, že má pouze polské vízum a v ČR pracuje bez povolení, tedy nelegálně.  Kontroloři předali Ukrajince příslušníkům cizinecké policie.  
     
Celníci veškerá zjištění při kontrolách zaměstnávání cizinců předávají věcně a místně příslušným inspektorátům práce jako podnět k zahájení správního řízení a uložení sankce.

Od začátku roku provedli celníci v Libereckém kraji 50 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců, z nich 20 s pozitivním výsledkem. Odhalili 68 cizinců, kteří byli zaměstnáni v rozporu s právními předpisy. Třiatřicet z nich vykonávalo pracovní činnost bez povolení k zaměstnání, u 35 cizinců nesplnil zaměstnavatel oznamovací povinnost.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky