CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2005
        • Případ „Školník“ - finanční policie a celní správa zasáhla - Společná tisková zpráva Policie ČR a Celní správy ČR
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 13.05.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Případ „Školník“ - finanční policie a celní správa zasáhla - Společná tisková zpráva Policie ČR a Celní správy ČR

Policie České republiky
útvar odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality
služby kriminální policie a vyšetřování
expozitura Ústí nad Labem 

 Policie ČR, pošt. schr. 179/FIPO, 401 79 Ústí nad Labem (tel.: 974 420 649, fax: 974 427 069
ČTS: FIPO 25/UL-ND-2005 Ústí nad Labem 13. května 2005

 

Policejní prezidium ČR
kancelář policejního prezidenta
preventivně informační skupina
cestou ředitele ÚONVDK SKPV
pplk. Mgr. Vladimíra Zimmela

 

Případ „Školník“ - finanční policie a celní správa zasáhla

Společná tisková zpráva Policie ČR a Celní správy ČR

Ve dnech 9.5. a 10.5.2005 uskutečnil Útvar odhalování nelegálních výnosů služby kriminální policie a vyšetřování (finanční policie), specializovaný na závažnou daňovou kriminalitu a zajišťování výnosů z trestné činnosti, ve spolupráci s odborem pátrání a dohledu Celního ředitelství Ústí nad Labem realizaci trestní věci s krycím názvem „Školník“. Akce proběhla na různých místech území České republiky za přispění zásahových jednotek a dalších složek Policie ČR dislokovaných v Severočeském, Severomoravském a Jihomoravském kraji a v Praze. V rámci realizace případu bylo se souhlasem státního zástupce zadrženo 8 podezřelých osob a provedeno 21 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků. V rámci prohlídek došlo k zajištění věcí důležitých pro trestní řízení, zejména výpočetní techniky, účetních a jiných dokladů a rovněž značné finanční hotovosti.

Organizovaná skupina pachatelů se dopustila trestního jednání tím, že od října roku 2002 do února roku 2004 po vzájemné dohodě a rozdělení úkolů navýšili u nejmenované společnosti s ručením omezeným přijatá zdanitelná plnění za fiktivně odebrané komponenty k výrobě zboží, neoprávněně uplatnili nárok na odpočet DPH na vstupu ve výši nejméně 25 mil. korun. Vyrobené zboží, jehož cena byla uměle navýšena, prostřednictvím formálně smluvních firem vyváželi do zemí mimo Evropské společenství a následně uplatnili nárok na vrácení DPH s cílem vylákat daňovou výhodu. Někteří z obviněných zahrnuli fiktivní nákupy do daňově uznatelných nákladů, čímž snížili daňovou povinnost k DPH a DPPO ve výši téměř 100 mil. korun. Tato činnost byla jediným předmětem podnikání zmiňované společnosti. Vidina snadného zisku strhla k této činnosti i jiné, dříve seriózně podnikající, subjekty z různých míst České republiky.

První poznatky k trestné činnosti byly zjištěny již v roce 2003 a následně rozpracovány odborem pátrání a dohledu Celního ředitelství Ústí nad Labem a finanční policií. Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání celkem deseti obviněných osob – občanů České republiky – pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 odst. 1, 2, odst. 3 písm. a), odst. 4 trestního zákona, ve formě spolupachatelství podle § 9 odst. 2 tr. zák., resp. ve formě účastenství podle § 10 odst. 1 písm. c) tr. zák., dílem ve stadiu pokusu podle § 8 odst. 1 tr. zák.. V případě uznání vinnými ze spáchání trestného činu hrozí pachatelům trestní zákon sankcí odnětí svobody na pět až dvanáct let. Dvě obviněné osoby byly soudem vzaty do vazby a jeden obviněný se v současné době nachází ve vazbě v jiné trestní věci. Ostatní obvinění byli po provedení nezbytných úkonů v trestním řízení ze zadržení propuštěni na svobodu, neboť nebyly nadále shledány důvody vazby. Předmětem dalšího vyšetřování bude mimo jiné prokázání míry zavinění jednotlivých pachatelů.


 


mjr. Ing. Bc. Milan Zaderlík  vedoucí expozitury  pověřen výkonem funkce
Skočit na začátek stránky