CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.09.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Společná tisková zpráva Celní správy ČR a FIPO k operaci "ČISTIČ"

Finanční policie a celní správa svým zásahem ukončily rozsáhlou trestnou činnost při obchodování s naftou

 Dne 5.9.2006 v časných ranních hodinách byla zahájena svým rozsahem ojedinělá akce proti pachatelům nelegálních obchodů s motorovou naftou. Společně s probíhajícími kontrolami celní správy zaměřenými na zdanění pohonných hmot, zadrželi policisté a celníci 13 osob. Následně proběhlo více než 30 domovních prohlídek a více než 15 prohlídek jiných prostor, v jejichž rámci byly zajišťovány listinné důkazy, výpočetní a jiná technika a rovněž peníze na hotovosti v řádu milionů korun včetně cizích měn. Na akci se účastnilo cca. 400 lidí, z toho cca. 250 policistů PČR a cca. 150 pracovníků Celní správy ČR. K zadržení osob byly využity i zásahové jednotky PČR a celní správy, neboť v některých případech se jednalo o ozbrojené pachatele. S celními orgány na šetřeních úzce spolupracovali příslušníci německé celní správy- celní pátrací úřad v Drážďanech a pracoviště v Lipsku.

Prověřování bylo vedeno již od roku 2005, zpočátku celními orgány a od června 2006 s ingerencí finanční policie. Několik týdnů před realizací případu byl společným rozhodnutím FIPO a GŘC zřízen společný pracovní tým s názvem „ČISTIČ“. Celkem bylo zahájeno trestní stíhání vůči 17 osobám, z toho 15 občanům ČR a 2 občanům SRN, ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a trestného činu účasti na zločinném spolčení. Celkem 13 osob bylo zadrženo a obviněno na území ČR, 1 obviněný se nachází ve výkonu trestu odnětí svobody v ČR pro hospodářskou trestnou činnost, 2 občané SRN byli obviněni v SRN na základě mezinárodní právní pomoci, po posledním z podezřelých se stále pátrá. Celá skupina byla zaměřena na soustavné organizované páchání úmyslné daňové trestné činnosti.
 
Současně s úkony trestního řízení zkontrolovali celníci výrobnu, tři přečerpávací místa, kde byl výrobek skladován, desítky čerpacích stanic, kde odebrali vzorky pohonných hmot a nakonec zajistili 289 000 litrů produktu, který měl být použit jako motorová nafta.

Akciová společnost, která se zabývá mimo jiné výrobou a prodejem minerálních olejů, měla na základě zvláštních povolení na přijímání a užívání vybraných výrobků osvobozených od spotřební daně vyrábět produkt s obchodním názvem změkčovač epoxidových pryskyřic, avšak zástupci této společnosti od počátku záměrně organizovali výrobu změkčovače epoxidových pryskyřic ve složení odpovídajícím požadavkům na motorovou naftu s úmyslem krátit spotřební daň při jejím uvedením do volného prodeje. Tuto skutečnost zakrývali tím, že vyrobený produkt dále přeprodávali pod označením “změkčovač epoxidových pryskyřic“ přes další spolupracující obchodní společnosti z ČR a SRN až na čerpací stanice, kde je prodáván konečným spotřebitelům k pohonu motorových vozidel, aniž by byla z tohoto produktu řádně odvedena spotřební daň, kterou je motorová nafta zatížena.

Obvinění jsou podezřelí, že se tohoto jednání  dopouštěli soustavně, a to nejméně od  roku 2004 do současné doby, po vzájemné dohodě a v úzké spolupráci, neboť každý z obviněných má svou funkci v řetězci spolupracujících subjektů  a vykonává určitou předem dohodnutou  činnost.

Obvinění čelí podezření, že státu způsobili neodvedením spotřební daně za prodej minerálních olejů škodu ve výši nejméně 153 984 460,- Kč.

Finanční policie a státní zástupce podali návrh na vzetí všech 13 zadržených osob do vazby. Se souhlasem státního zástupce byly zajištěny na různých účtech bank peněžní prostředky v řádu několika desítek milionů korun, neboť je důvodné podezření, že se jedná o výnosy z trestné činnosti. V případě pravomocného odsouzení pachatelům hrozí trest odnětí svobody od 5 do 12 let, peněžitý trest nebo jiné tresty, např. zákaz činnosti či propadnutí majetku.


Bc. Jiří Barták
tiskový mluvčí
tel.: 261331921
fax: 261332010
mobil: 602332791
e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz
www.celnisprava.cz
Skočit na začátek stránky