CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4


Nejvyšší státní zastupitelství
Odbor závažné hospodářské a finanční kriminality
Jezuitská 4, 660 55 Brno
tel.: +420 5 42512111
e-mail : posta@nsz.brn.justice.cz

V Praze 13.07.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY ČESKÉ REPUBLIKY A NEJVYŠŠÍHO STÁTNÍHO ZASTUPITELSTVÍ

OLAF bilancoval výsledky za rok 2005

Evropský úřad pro boj proti korupci (OLAF) zveřejnil dnes v Bruselu svou výroční zprávu za rok 2005. Česká republika je v této zprávě hodnocena jako jedna ze čtyř zemí, které hlásí nesrovnalosti včas a přesně dle stanovených nařízení.

V oblasti předvstupních fondů je Česká republika hodnocena jako stát, který obdobně jako dva další hlavní příjemci dotací ( Polsko a Bulharsko) hlásí méně nesrovnalostí než jiné země, které získávají menší dotace (kupříkladu Maďarsko). Česká republika hlásí jen nemnoho případů, ale objevily se i případy, kdy došlo ke značným nesrovnalostem.

V oblasti strukturálních fondů se  první nesrovnalosti, které byly hlášeny, vztahovaly k Fondu soudržnosti, přičemž nebyly hlášeny žádné, které přesáhly 1 milion euro.

Generální ředitel OLAFu Franz - Hermann Brüner při zveřejnění výroční zprávy poskytl krátké vyjádření, ve kterém zhodnotil i spolupráci OLAF s Českou republikou.           "Partneři OLAF v AFCOS v ČR, Nejvyšší státní zastupitelství, zajišťují spolupráci na dobré úrovni, spolupráce s nimi je rychlá a flexibilní,“ sdělil pan Brüner.

Dále uvedl: "Ve společném boji proti podvodům u DPH v Evropě jsme dosáhli dobré úrovně spolupráce s českými daňovými úřady v konkrétních kauzách a nyní se těšíme na ještě aktivnější a přínosnější přístup našich českých kolegů. Jsem si jistý, že Česká republika dále vylepší situaci v této oblasti, což je priorita pro zabezpečení bezproblémové a účinné spolupráce."

V souvislosti s dalšími oblastmi ochrany evropských finančních zájmů v České republice pan Brüner doplnil: "Stále je zde prostor pro zlepšení v české státní správě, zvláště tam, kde by mohlo dojít k možným nesrovnalostem v komunikaci." Tisková zpráva OLAF je přiložena v souboru PDF k této tiskové zprávě
ActivityReport (13kB)   Communiqué de presse EC (15kB).

Výroční zprávu je možné stáhnout ze stránky OLAF: http://ec.europa.eu/comm/anti_fraud/reports/index_en.html

Evropský Úřad proti podvodům (OLAF) vznikl 1. června 1999. Nahradil Operační útvar pro Koordinaci zamezení podvodů (UCLAF) Generálního sekretariátu Komise, který byl založen v roce 1988. Vytvořením OLAF si evropské instituce zajistily mechanizmus zaměřený na boj proti mezinárodní ekonomické a hospodářské kriminalitě, podvodům a korupčnímu jednání, které poškozují zájmy Komise, zejména v oblasti evropských veřejných financí.

OLAF je úřadem Evropské komise. Pravomoci OLAF zasahují do veškerých aktivit vztahujících se k ochraně finančních zájmů Společenství, a směřují proti neobvyklým postupům či nezákonnému jednání v souvislosti s prováděním správního nebo trestního řízení. OLAF má tudíž pravomoc vést externí správní šetření v členských státech unie a ve třetích zemích, ale rovněž interní správní šetření uvnitř institucí Společenství. Vedle ochrany evropských veřejných financí odpovídá OLAF rovněž za boj proti falzifikátům, pirátství a padělání eura.

 Do celních operací OLAF se v roce 2005 aktivně zapojila i Celní správa ČR. Celoevropskou publicitu získala zvláště operace FAKE.  Hlavní část této operace proběhla ve dnech 17. – 27. 5. 2005. Operace FAKE byla zaměřena na odhalování padělků – porušování práv k ochranným známkám u zboží, které přicházelo do EU z Číny. Operace byla rozdělena do dvou částí, na kontejnerovou a leteckou, a zúčastnily se jí všechny členské státy EU s výjimkou Maďarska.

Do kontejnerové části operace bylo zapojeno 22 přístavů. Během operace byly zjištěny i případy, které nemají přímý vztah k operaci FAKE. Jednalo se především o zajištění 26 kontejnerů cigaret v SRN, které byly deklarovány jako obuv a zároveň se jednalo o padělky. Šetření případu bylo zahájeno na základě podnětu CS ČR. Dále byl během operace českými celníky v Chebu odhalen případ porušování ochranných známek Louis Vuitton (8 640 triček) a FUBU (3360 kalhot z denimu).

Letecké části operace se zúčastnilo 25 letišť, včetně letiště Praha-Ruzyně. V rámci operace byly odhaleny přepravy padělaného zboží. Nejčastěji se jednalo o textilní zboží (trika, kalhoty, čepice), batohy, obuv, kryty na mobilní telefony, přehrávače MP3. Celníci v Praze-Ruzyni odhalili dovoz 4.450 ks krytů na mobilní telefony značky Nokia, které  porušovaly práva k duševnímu vlastnictví.

V SRN byl odhalen jeden případ dovozu přehrávačů MP3, kdy zásilka byla směrována do Prahy pro českou firmu.

Další detailní informace o OLAF a jeho činnosti můžete získat i v české jazykové mutaci na jeho webových stránkách http://ec.europa.eu/comm/dgs/olaf/. Tyto stránky obsahují zprávy  z činnosti OLAF a jeho členů, fotografie a videozáznamy, kontakty apod.


Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení Vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
e-mail j.bartak@cs.mfcr.cz

JUDr. Petr Kovanda
vedoucí oddělení AFCOS
odboru závažné hospodářské a finanční kriminality
tel.: +420542512512
e-mail: kovanda@nsz.brn.justice.cz


František Tlapák
tiskový mluvčí NSZ
tel.: 542512232
mob. +420 737 247 239
e-mail: tlapak@nsz.brn.justice.cz
Skočit na začátek stránky