CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 22.04.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Mezinárodní seminář přispěl k úplné elektronizaci celního řízení

Za účasti delegátů všech členských zemí EU, Švýcarska a Evropské komise se na konci minulého týdne v prostorách pražského hotelu Pyramida konal evropský seminář k problematice informačního systému Export Control System (ECS).

Systém slouží pro rychlou elektronickou výměnu informací v rámci EU mezi celními úřady vývozu a výstupu zboží z území Společenství. Umožňuje zároveň hospodářským subjektům předkládat celní prohlášení v elektronické podobě, a tím přispívá k tzv. "bezpapírovému" celnímu řízení. Hospodářské subjekty tak získávají rychlé a právně závazné potvrzení o výstupu zboží z EU pro odpočet DPH, zároveň se tím eliminují ztráty potřebných dokladů o výstupu zboží pro finanční úřady. Hospodářské subjekty si také mohou kdykoliv ověřit aktuální stav vývozní deklarace na webu Celní správy ČR.

Cílem pražského semináře bylo zhodnotit efektivitu systému po roce od jeho nasazení. Zatímco jeho spuštění v České republice proběhlo bez větších problémů, v některých zemích EU se objevily. Jednalo se však spíše o problémy organizační a procedurální, než technické.

Delegáti členských zemí i Evropské komise si z Prahy odvezli podněty, co je třeba v dané věci zlepšit, a to nejpozději do poloviny roku 2009, kdy bude používání systému ECS pro všechny deklaranty v Evropě povinné.


Jiří  R á ž e k
oddělení vztahů k veřejnosti
Generální ředitelství cel
razek@cs.mfcr.cz
mobil: 724 496 231
Skočit na začátek stránky