CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 02.04.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Ruzyňští celníci zadrželi 17 tisíc tablet obsahujících pseudoephedrin

V  rámci  standardní  kontroly v cestovním styku na vstupu do ČR objevili včera odpoledne celníci téměř 17 tisíc tablet v ČR neregistrovaného léku Decolgen Forte PS obsahujícího pseudoephedrin. Dovozci tablet jsou podezřelí z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, zároveň jsou podezřelí z porušení předpisů EU. Jedná se o dlouhodobě největší množství léků zadržených v cestovním styku na ruzyňském letišti.

Tři cizí státní příslušníci (s přechodným pobytem na území ČR) přicestovali do Prahy z Hong Kongu. Celníkům uvedli, že nemají nic k proclení. Pomocí rentgenu a následné přímé kontroly obsahu zavazadel celníci odhalili 16.996 kusů tablet léku Decolgen Forte PS. Případ je v dalším šetření. Pašeráci jsou zadrženi a za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů jim hrozí trest až 15-ti let odnětí svobody.

Léky s obsahem pseudoephedrinu jsou zneužívány pro výrobu metamphetaminu (pervitin). V rámci ochrany zdraví občanů EU vydala Evropská komise nařízení Rady EK č. 111/2005, které významným způsobem omezuje dovoz, vývoz látek použitelných pro výrobu psychotropních a omamných látek či zprostředkovávání obchodu s nimi.

Videozáběry z kontroly jednoho zavazadla

     
     
  

mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel. +420261331921
mobil +420602332791
e-mail informace@cs.mfcr.cz
fax 261332010
Skočit na začátek stránky