CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.06.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Od prvního července musí mít v EU všichni obchodníci se třetími zeměmi číslo EORI

Identifikační číslo EORI je od 1. července 2009 povinné u firem, které vyvážejí zboží do zemí mimo EU, dovážejí zboží ze zemí mimo EU, nebo převážejí zboží v celním režimu tranzitu (NCTS, TIR, ATA), tedy i mezinárodních dopravců.

Změny prováděcího předpisu k celnímu kodexu (NK 2454/93) vydané nařízením Komise č. 312/2009 jsou účinné od 1. 7. 2009. Týkají se zavedení tzv. EORI čísla, spočívají v zavedení nových ustanovení, která upravují problematiku registrace a identifikace hospodářských, případně dalších subjektů pro kontakt/komunikaci s orgány celní správy v členských státech Evropské unie. Účelem změny je jedinečná identifikace uvedených subjektů ve všech členských státech Společenství. Pro identifikaci bude použit tzv. EORI číslo, kterým se rozumí číslo jedinečné v celém Společenství. Toto číslo bude subjektu přiděleno určeným orgánem státní správy (v souladu se stanovenými pravidly). Určeným orgánem státní správy v České republice je Celní správa ČR a prováděním registrace subjektů do registru EORI čísel jsou pověřeny všechny tuzemské celní úřady.

Celní správa ČR ve snaze ulehčit tuzemským subjektům rozeslala v květnu více než 22 tisícům tuzemským hospodářským subjektům EORI čísla automaticky. Výběr vycházel z dat uložených v informačním centru Generálního ředitelství cel. Jednalo se o subjekty, které měly v minulosti např. větší četnost celních řízení. Po obeslaných subjektech požadovala celní správa pouze potvrzení správnosti údajů a vyznačení souhlasu či nesouhlasu se zveřejněním vybraných údajů.

Subjekty, které do konce do května 2009 neobdržely sdělení o přidělení čísla EORI si musí o přidělení čísla EORI požádat u jimi zvoleného tuzemského celního úřadu. Na žádosti, kterou obdrží na kterémkoliv celním úřadu či ji najdou na internetových stránkách celní správy www.celnisprava.cz, vyplní údaje ve stanoveném rozsahu a vyjádří v žádosti svůj souhlas či nesouhlas se zveřejněním údajů v registru EORI čísel. K žádosti o registraci předloží k nahlédnutí originál rozhodnutí o přidělení IČ nebo jeho ověřenou kopii. Pokud je na žádosti vyplňováno i DIČ, potom musí být předložen i originál rozhodnutí o přidělení DIČ, nebo jeho ověřená kopie. Pracovník zvoleného tuzemského celního úřadu po zpracování žádosti předá nebo zašle poštou zástupci hospodářského subjektu osvědčení o registraci EORI. Žádost nepodléhá správnímu poplatku.

V České republice jsou přidělovány dva typy čísel:
- číslo EORI (také „řádné číslo EORI“); toto číslo EORI spolu s několika dalšími údaji o subjektu je přenášeno do centrálního registru Společenství, je platné ve všech členských státech Společenství a nemá časově omezenou platnost,
- příležitostné číslo EORI (také „ad hoc číslo EORI“); toto ad hoc číslo EORI je přidělováno v případech, kdy je třeba evidovat osobu a údaje o ní pro potřeby celní správy; číslo se nepřenáší do centrálního registru Společenství, je platné pouze v České republice a má časově omezenou platnost.

Celní úřady registrují do EORI následující subjekty:
a) právnické osoby, které mají sídlo na území České republiky,
b) fyzické osoby – podnikatele, kteří mají bydliště na území České republiky,
c) právnické osoby, které mají sídlo mimo území EU,
d) fyzické osoby – nepodnikatele bez ohledu na jejich bydliště. Těmto osobám bude přidělováno příležitostné číslo EORI.

V České republice nemohou být zaregistrovány subjekty:
- se sídlem v jiném členském státě EU než v České republice, přičemž tyto subjekty musí být zaregistrovány v tom členském státě, kde mají své sídlo;
- které již byly zaregistrovány v jiném členském státě EU, kde jim bylo přiděleno řádné číslo EORI.

Více informací získáte na stránkách www.celnisprava.cz. Případné dotazy je možné zasílat na e-mailovou adresu: cz_eori@cs.mfcr.cz.

 


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
tel.:  +420261331921
mobil:  +420602332791
e-mail:  informace@cs.mfcr.cz
fax:  261332010
Skočit na začátek stránky