CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 29.10.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci odhalili 270 nelegálně pracujících cizinců

Při celostátní akci s krycím názvem FRÉZIE odhalili celníci 270 nelegálně pracujících cizinců ze zemí mimo EU. Kontroly zaměřené na zaměstnávání cizinců provedly celní úřady ve dnech 26. a 27. října u více než stovky zaměstnavatelů. Při nich prověřily přes tisícovku zaměstnanců v různých pracovních odvětvích, jako např. ubytovací služby, průmyslová výroba, pohostinství. 
Podezřelí cizinci nepředložili pracovní povolení nebo vykonávali práci v rozporu s ním. Navíc u dvanácti pracovníků celníci zjistili, že pobývají neoprávněně na území ČR. Při kontrolách celníci také prověřovali, zda mají zaměstnavatelé uzavřen s cizinci pracovněprávní vztah, jak ukládá zákon o zaměstnanosti. 
Celní úřady provedly kontroly u předem vytipovaných provozoven, u nichž v minulosti pracovali cizinci podezřelí z porušení zákona o zaměstnanosti. Přesto výsledky akce FRÉZIE prokázaly opakované odhalení nelegálně pracujících cizinců v každé druhé kontrolované firmě.
Mezi regiony s nejvyšším počtem případů nelegální práce patřilo Brněnsko, Pardubicko a tradičně také Plzeňský a Středočeský kraj včetně Prahy.  
Letos se jedná o druhou celorepublikovou kontrolní akci v oblasti zaměstnávání cizinců. V kontrolách obdobného rozsahu bude Celní správa ČR nadále pokračovat.

V loňském roce celníci zkontrolovali celkem 1632 subjektů, z nichž v 602 případech shledali podezření z porušení zákona o zaměstnanosti. Úřady práce uložily ve správním řízení za porušení zjištěná celními orgány pokuty v celkové výši téměř 20 milionů korun. 
    


kpt. Zuzana Hrubá
tisková mluvčí Generálního ředitelství cel 
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky