CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 13.10.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Desítky cizinců pracovaly načerno

Včera v dopoledních hodinách se na Berounsku konala kontrolní akce zaměřená na zaměstnávání cizinců. Odhaleno bylo celkem 39 nelegálně pracujících cizinců.  
Součinnostní akce se zúčastnili pracovníci celní správy, úřadu práce, cizinecké policie, inspektorátu práce a okresní správy sociálního zabezpečení. Zástupci všech složek akci důkladně připravili a v jeden okamžik společně zahájili u předem vytipovaného subjektu kontrolu.  Prověřovali, zda cizinci ze zemí mimo EU pracují na základě vydaného povolení k zaměstnání a také mají-li se zaměstnavatelem uzavřený pracovněprávní vztah. Rovněž kontrolovali pobytové doklady cizinců, dodržování bezpečnosti práce a pracovní podmínky na pracovišti.
Kontrolována byla logistická firma, u které cizinci vykonávali obslužné a balicí práce. Zde v době kontroly pracovalo 42 cizinců ze třetích zemí. Z nich 39 nemělo potřebná povolení k zaměstnání nebo nepracovali v souladu s povolením vydaným příslušným úřadem práce, vykonávali jinou činnost a na jiném místě. Drtivou většinou z nich byli občané Ukrajiny.

Zvýšená kontrolní činnost prováděná ve firmách v součinnosti složek státní správy probíhá v ČR od září až do konce roku. Ranní koordinační schůzky před kontrolou se zúčastnil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.
Úspěch kontroly lze přičíst precizní přípravě a bezchybné spolupráci zástupců všech zainteresovaných orgánů státní správy.

Během letošního roku provedli celníci ve Středočeském kraji a Praze 228 kontrol zaměstnávání cizinců a zkontrolovali téměř tisíc pracovníků ze zemí mimo EU. Z nich více než 400 pracovalo nelegálně a u stovky zaměstnavatelů bylo zjištěno možné porušení zákona o zaměstnanosti.   

Zaměstnavateli, který umožní výkon nelegální práce, hrozí ve správním řízení pokuta až do výše pěti milionů korun. Cizinec, který vykonává nelegální práci, může být pokutován až deseti tisíci korunami.

Obrazová dokumentace je dostupná na stránkách www.celnisprava.cz
  
 


kpt. Zuzana Hrubá
tisková mluvčí Generálního ředitelství cel
a Celního ředitelství Praha
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky