CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 18.08.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Informace z TK k operaci „CANH“

Dne 04. 08. 2010 došlo k realizaci operace s krycím názvem „CANH“ (čti: kaň), která byla vedena společným pracovním týmem příslušníků Národní protidrogové centrály Policie České republiky Služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen NPC) a Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel (dále jen CPJ). S ohledem na rozsah operace se na celé akci podílely i další útvary Policie ČR a Celní správy ČR, včetně Skupiny operativního nasazení CS ČR, Útvaru rychlého nasazení, zásahových jednotek  Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje,  Středočeského kraje,  Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy a Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy.

Realizace operace "CANH" byla výsledkem  několikaměsíčního   prověřování organizované trestné činnosti s významným mezinárodním prvkem. V průběhu akce  byla   zadržena na území ČR organizovaná skupina 21 osob  původem z Vietnamu, dalších čtyři osoby zadrželi spolupracující celní a policejní orgány v zahraničí.

Pachatelé zřizovali a provozovali velkokapacitní „indoor“ pěstírny konopí. Z vypěstovaného konopí, vyráběli marihuanu, kterou prodávali na území ČR, a také ji vyváželi do Rakouska, Maďarska a na Slovensko.

V počátečních fázích operace byla proto navázána úzká spolupráce s příslušnými protidrogovými policejními a celními jednotkami těchto zemí, což významnou měrou  přispělo k úspěšné realizaci celé akce.

 Samotné závěrečné fázi operace "CANH" předcházelo :
• v březnu 2010 zadržení kurýra v Rakousku, který z ČR pašoval 7,2 kg sušené marihuany
• koncem března 2010 zadržení kurýra na Slovensku s 6 kg sušené marihuany, která byla určena pro maďarský trh
• v  květnu 2010  zadržení  kurýra přímo v Maďarsku se zásilkou 14 kg sušené marihuany
• koncem května 2010  zadržení kurýra na česko-rakouské hranici při pokusu o vývoz 8 kg sušené marihuany do Rakouska.

V rámci operace došlo k odhalení 8 plně vybavených a funkčních velkokapacitních „indoor“ pěstíren konopí.  Pěstírny se nacházely v obcích Starý Plzenec, Tachov, Nýřany, Třemešné - Bezděkov, Horoušany, Chotěboř, Havlíčkův Brod. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor u hlavních organizátorů trestné činnosti bylo zajištěno celkem 4.200 ks rostlin konopí, 2 kg sušené marihuany, 40 mobilních telefonů, 10 notebooků, 10 digitálních vah.  Dále byly zajištěny finanční prostředky pocházejících z  obchodování s marihuanou v celkové výši 2 200 000,- Kč a osobní vozidla AUDI A6, Škoda Octavia a BMW 318. 

Vzhledem k tomu, že vegetační období takto pěstovaného konopí je cca 10 týdnů, možná roční produkce marihuany z těchto pěstíren by mohla dosahovat až 1400 kg. Cena za 1 kg tohoto druhu marihuany v zemích EU dosahuje částky 3.000,- EUR, celková cena by tedy mohla dosáhnout částky 100 milionů korun.

 Dvanáct ze zadržených bylo obviněno z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku a účasti na  organizované zločinecké skupině podle § 361 odst. 1 trestního zákoníku, za což jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 10 až 18 let.

Dalších devět zadržených, kteří působii v pěstírnách jako zahradníci, bylo obviněno z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. c) trestního zákoníku, za což jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 2 až 10 let.

Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl o umístění 20 obviněných do vazby. Jedna osoba je stíhána na svobodě. Vyšetřování dále pokračuje a lze předpokládat, že dojde k zadržení dalších osob.



Záběry CPJ ke stažení


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti
tel. +420261331921
mobil +420725370040
e-mail: media@cs.mfcr.cz
fax 261332010

Skočit na začátek stránky