CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 19.04.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Z nákladu pšenice se vyklubaly miliony kusů pašovaných cigaret

Celníci zadrželi minulý týden v areálu bývalého vojenského letiště v Pardubicích sedm osob a přes čtyři a půl milionu kusů pašovaných cigaret. Jednalo se o součást dlouhodobé operace proti nelegálním dovozcům a distributorům cigaret ze zemí bývalého SSSR. Na operaci s krycím názvem „Čuník“ s českými celníky úzce spolupracovali i jejich slovenští kolegové. Celková škoda na daních by mohla dosáhnout až 16 milionů korun. Celkem bylo zajištěno 23 248 kartonů cigaret Classic, Jin Ling, Gauloises Blondes a Chesterfield, většina byla označena ukrajinským kolkem.  

Specialisté z Celního ředitelství Ústí nad Labem získali v březnu 2010 informace, podle kterých mělo být do České republiky ze zemí bývalého SSSR nelegálně dováženo a distribuováno větší množství cigaret. Sledováním aktivit množství prodejců cigaret se ve spolupráci se slovenskými celníky podařilo identifikovat osoby zapojené do pašování cigaret. Skupina pašeráků cigarety převážela v důmyslně vybudovaném úkrytu slovenského kamionu, který měl podle oficiálních dokladů přepravovat pšenici. Ta ve skutečnosti tvořila pouze cca 15 cm silnou vrstvu nad kontrabandem.

Ve čtvrtek 12. 4. 2012 sledovali slovenští a čeští celníci kamion s pašovanými cigaretami z Trenčína do Pardubic, kde  zajel do jednoho z hangárů v areálu bývalého vojenského letiště.  Ve chvíli, kdy skupina pašeráků (dva občané Slovenské republiky, dva občané Ukrajiny a tři občané České republiky) začala cigarety z tajného úkrytu vykládat, byla zadržena zásahovou jednotkou celní správy.  Šetření celého případu dále pokračuje. Za trestný čin zkrácení daně, poplatku a povinné dávky mohou pašeráci strávit až deset roků ve vězení.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky