CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 23.07.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci společně s PČR a ČIŽP zajistili 24 nosorožčích rohů za sto milionů korun

Minulé úterý proběhla závěrečná realizace případu vedeného pod krycím názvem RHINO, ve kterém se jednalo o nelegální obchod s ohroženým druhem živočichů – nosorožcem tuponosým. Ten je přímo ohrožený vyhubením a je zařazen do mezinárodní úmluvy CITES, příloha I.

Od roku 2011 Celní správa České republiky společně s Českou inspekcí životního prostředí prověřovala dovozy nosorožčích rohů. V průběhu trestního prověřování bylo zjištěno, že dovozy organizuje mezinárodní skupina pachatelů, která získala na základě nepravdivých údajů vývozní povolení CITES v JAR pro dovoz nosorožčích rohů do EU. Ty následně dovezla do České republiky a dalších států jako trofeje. Šetřením se prokázalo, že rohy měly být nelegálně distribuovány do ASIE, kde jsou předmětem obchodu na černém trhu. Nosorožčí rohy jsou totiž vysoce ceněnou surovinou pro tradiční asijskou medicínu.

Hlavní organizátoři trestné činnosti finančně zajišťovali lovecké výpravy, najímali si „lovce“ z Čech a zařizovali potřebná povolení v místě i komunikaci s příslušnými úřady na území JAR. Systém spočíval v tom, že každému lovci byl na tamní farmě umožněn odstřel jednoho kusu nosorožce. Takovýto úlovek je totiž v JAR trofejí pro lovce, který si jej následně může vyvézt jako osobní majetek pro nekomerční účely.

V současnosti je případ ve fázi vyšetřování Policií ČR, která prozatím sdělila obvinění 16 osobám. Patnáct osob je stíháno vazebně. Pachatelům hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky