CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.08.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celní správu posílí Robert Šlachta

​Robert Šlachta v nejbližších dnech požádá o přijetí do služebního poměru příslušníka Celní správy. Vyslyšel tak nabídku náměstkyně ministra financí pro daně a cla Aleny Schillerové a generálního ředitele GŘC Milana Poulíčka z minulého týdne, aby jako zkušený manažer a specialista na ekonomickou kriminalitu posílil pátrací kapacity Celní správy. Celní správa totiž od 1. srpna 2016 s účinností tzv. celního balíčku získala rozšířené trestněprávní kompetence v oblasti prověřování DPH. Dalším logickým krokem v rozšiřování kompetencí Celní správy je oblast vyšetřování daňových trestných činů. Tuto koncepci představí rezort financí v následujících týdnech.
 
„Pátrací agendy Celní správy šetří závažnou trestnou činnost, při které jde nejen o obrovské úniky na daních a clech, ale mnohdy také o bezpečnost obyvatel. Stát by neměl dopustit, aby zkušení a zapálení státní zaměstnanci, tím méně elitní policisté, odcházeli do soukromé sféry, zatímco státní správa bojuje s problémy při obsazování volných pozic“, uvedla náměstkyně Alena Schillerová. „Je dobře, že se v případě pana Šlachty nebude opakovat situace, které jsme bohužel byli několikrát svědky v minulosti, kdy specialisté, do jejichž erudice a profesního vývoje stát průběžně investoval nemalé prostředky, odešli pracovat mimo státní správu. Z jejich praxe nabyté ve službách státu pak v lepším případě profituje soukromá firma, v horším případě by mohli i pracovat zejména v ekonomické oblasti přímo proti zájmům státu,“ vysvětlil nový generální ředitel celní správy Milan Poulíček.
 
Robert Šlachta bude v souladu se zákonem o služebním poměru přijat do služební hodnosti vrchní rada, do které byl ustanoven v době skončení služebního poměru u Policie ČR a k 1.9. bude pověřen výkonem funkce zástupce generálního ředitele pro pátrání, která je v současné době neobsazena. Zároveň je na tuto funkci vyhlášeno výběrové řízení dle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.


mjr. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky