CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 09.12.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Úspěšné ukončení mezinárodního kynologického kurzu

​Ve čtvrtek dopoledne se v prostorách Celního úřadu Praha Ruzyně uskutečnilo setkání s novináři, kde vedení celní správy informovalo o ukončení mezinárodního kynologického kurzu. Od letošního září byli ve Výcvikovém zařízení služební kynologie Celní správy České republiky cvičeni dva peruánští celníci a dvě ruské psovodky. Všichni čtyři zahraniční kolegové úspěšně složili zkoušky a se svými psy jsou připraveni vyhledávat narkotika a nezákonně dovážené a vyvážené bankovky na letištích v Limě a Moskvě.

Během tří měsíců se ze psů, kteří neměli žádné zkušenosti, stali profesionálové, jež budou bojovat proti praní špinavých peněz a obchodu s narkotiky. Samotný výcvik i závěrečné zkoušky byly velmi náročné a z peruánských absolventů jsou nejen zkušení psovodi, ale i instruktoři výcviku, kteří budou nabyté zkušenosti získané u nás předávat dál ve své zemi.

V prostorách terminálu Letiště Václava Havla představila celní správa praktické ukázky služební kynologie. Turisté ze třetích zemí tak včera „na vlastní kůži" pocítili činnost nově vycvičených psů, kteří při vyzvedávání zavazadel kontrolovali, zda nevezou narkotika či nadlimitní hotovost peněz, která nebyla předem oznámena celním orgánům.

V odpoledních hodinách předali vedoucí Výcvikového střediska v Heřmanicích ppor. Josef Dušánek se svými kolegy, místostarostou městského úřadu Jiřím Stodůlkou a starostou obce Heřmanice na frýdlantské radnici všem absolventům kurzu Certifikáty Světové celní organizace a osvědčení o úspěšném ukončení kurzu. Celou akci osvěžili žáci tamější lidové školy umění hrou na flétnu a klavír.

Celníky po celý den doprovázela i velvyslankyně ambasády Republiky Peru v České republice Liliana de Olarte de Torres-Muga, která se aktivně podílela na přípravě projektu pro Peru, v jehož rámci budou do roku 2018 vycvičeni v Heřmanicích další 4 psovodi se svými psy.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky