CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 13.07.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

50 let fungování Celní unie EU stvrzeno podpisem Charty celních správ

Ministři financí států EU podepsali Chartu celních správ členských zemí EU u příležitosti 50. výročí založení Celní unie EU. Charta byla podepsána 12. července v Bruselu v předvečer jednání Rady ECOFIN.

Rok 1968 je nejen rokem Pražského jara a jeho ukončení vpádem vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa. Tento rok také znamenal vznik Celní unie tehdejšího Evropského společenství, dnes Evropské unie. Cením si, že vojenská okupace naší země je minulostí a Česká republika dnes prosperuje coby členský stát EU. Celní unie se osvědčila, neboť odstranila obchodní bariéry uvnitř EU a zároveň slouží jako nástroj společné obchodní politiky EU navenek," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Evropská celní unie je dohoda, která platí mezi státy Evropské unie od 1. 7. 1968, kdy byla mezi tehdejšími členskými státy zrušena cla na dovoz průmyslových výrobků. Členské země celní unie poté začaly uplatňovat ve vztahu k nečlenským zemím společnou obchodní politiku. Celní správy dnes plní důležitou roli v procesu, v němž je na jedné straně potřeba obchod zjednodušovat, ale na druhé straně je nutno chránit finanční zájmy Unie a jejích obyvatel, jakož i jejich zdraví a bezpečnost. Ty mohou být ohroženy řadou pašovaných či padělaných výrobků, mezi které patří např. alkohol, tabákové výrobky, drogy nebo padělky potravin.

Podpis Charty vnímám jako ocenění dosavadní celní spolupráce států EU a závazek jejího posilování do budoucna, zejména v oblasti sdílení zdrojů a informací a výzev, které představuje dynamický rozvoj e-commerce," dodala Alena Schillerová s odkazem na motto Charty, které zní: Chráníme společnost, usnadňujeme obchod, postupujeme jednotně.

 


plk. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky