CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 03.03.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Běžná mobilní celnická hlídka zadržela rekordmana mezi pašeráky - polykači

​Boj s drogami je celosvětový problém, který se nevyhýbá ani České republice. Drogové gangy vymýšlí stále způsoby, jak drogu nenápadně dovézt. Mimo jiné si najímají tzv. polykače, aby ve svých útrobách drogy dopravili do vzdálených destinací. Jednou z nich mohla být zřejmě i Česká republika.

Ve čtvrtek 27. února prováděla v rámci vyhlášené kontrolní akce hlídka mobilního dohledu kontrolu dálkových mezinárodních linek se zaměřením na nelegální dovoz tabákových výrobků. U jednoho z kontrolovaných autobusů v Praze na Florenci celníci nechali vystoupit všechny pasažéry, přičemž jejich služební pes cvičený na vyhledávání tabáku a drog označil jednoho z cestujících. Svému psovodovi dával velmi aktivní signál a upozorňoval ho zejména na pasažérovu partii obličeje a rozkroku.

Celníci proto u Nigerijského cestujícího, který byl při kontrole značně nervózní, provedli narkotest, který reagoval pozitivně. Následné RTG vyšetření potvrdilo v obsahu pasažérova žaludku přítomnost několika desítek spolykaných speciálních kapslí. Těch za 24 hodin polykač na speciálním zdravotnickém zařízení vyloučil neuvěřitelné množství 80 kusů o celkové váze 900 gramů. Všechny kapsle obsahovaly kokain vysoké kvality, jehož hodnota by na černém trhu dosáhla sedmi milionů korun. Případ byl předán do vyšetřování.

V loňském roce se podařilo celníkům na Letišti Václava Havla v Praze zadržet jediného pašeráka – polykače. Přiletěl v září do Prahy z Fortalezy přes Lisabon, přičemž před odletem napolykal 18 kapslí s kokainem o celkové váze 310 gramů.


plk. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky