CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 17.04.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celní správa ČR nepolevuje v kontrolách

Téměř tři stovky celníků stále slouží v hlídkách na hraničních přechodech. Ti jsou během nouzového stavu v postavení příslušníků policie. Jejich činnost při ochraně hranic se zaměřuje především na kontrolu dokladů a povolení u osob překračujících hranici.

Ve vnitrozemí se pak celníci soustředí na kontroly přepravovaného zboží. K tomuto účelu využívají také velkokapacitního mobilního rentgenu, případně mobilní laboratoře pro rozbor přepravovaných látek.

Díky mimořádnému nasazení se v minulém měsíci podařily záchyty například 525 kg masa na výrobu kebabu, nepovoleného vývozu 520 ampulí léčivého přípravku Depo-Medrol nebo téměř 150 litrů desinfekce označené jako destilovaná voda.

Dohledové skupiny také kontrolují dodržování nařízení vlády o uzavření vybraných provozoven. Jedná se zejména o kasina, herny a tržnice.

K dnešnímu dni Celní správa ČR také umožnila denaturaci bezmála 10 milionů litrů lihu určeného pro výrobu desinfekčních prostředků a ve zrychleném řízení odbavila přes čtyřicet letů přivážejících ochranné prostředky pro boj s epidemií koronaviru, a to i o víkendech a svátcích. Celkem se jedná o více než 315 tun roušek, respirátorů, ochranných obleků, brýlí atd.


plk. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky