CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 08.07.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci opět kontrolovali nelegální odpad

Celní správa ukončila intenzivní celorepublikovou, téměř měsíční kontrolní akci s názvem „PLAST III". Cílem bylo odhalit a zajistit nelegální přepravu biologického a zdravotnického odpadu v souvislosti s COVID 19.

Po rozvolnění opatření v jižní a západní Evropě měla celní správa obavy, že může docházet k nelegální přepravě biologického a zdravotnického odpadu na území České republiky. Toto podezření se potvrdilo při kontrole Celního úřadu pro Zlínský kraj, který počátkem června takovou přepravu z Itálie odhalil.

Účelem kontrolní akce bylo zintenzivnění kontrol na pozemních komunikacích se zaměřením kromě jiného na odhalení infekčního materiálu. Pět set hlídek útvarů mobilního dohledu zkontrolovalo celkem 226 dopravních prostředků a v patnácti případech zjistilo porušení právních předpisů v oblasti přepravy odpadů.

V devíti případech bylo Českou inspekcí životního prostředí nařízeno odstavení vozidla a vysloven zákaz jízdy. Vozidla převážela jiný druh odpadu (místo granulátu k druhotnému zpracování - směsný odpad, stavební suť, komunální odpad atp.), než který přepravci uváděli v předložených dokladech, popř. nepředložili žádné dokumenty k nákladu. Nejvíce frekventovanými oblastmi, kde byla zaznamenána nelegální přeprava odpadů, jsou Plzeňský (3), Ústecký (2), Karlovarský kraj (2) a Královéhradecký kraj (1) a Hl. m. Praha (1).

Následným šetřením Ministerstva životního prostředí bylo rozhodnuto o navrácení odstavených vozidel včetně nákladu do země původu. Podezření celníků se naštěstí nepotvrdilo a odpad obsahující zdravotnický či biologický materiál z nejvíce zasažených oblastí do České republiky nesměřuje.


plk. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky