CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 10.11.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci vycvičí psy na vyhledávání onemocnění COVID-19

​​V reakci na aktuální situaci ve světě, kde se šíří koronavirus SARS-CoV-2, zařadila kynologie Celní správy České republiky mezi své tradiční kategorie vyhledávání zájmových komodit pomocí služebních psů nově také kategorii na vyhledávání onemocnění COVID-19 u lidí.

Celníci na tiskovém brífinku včera představili veřejnosti služební psy a jejich psovody. Předvedli ochranné a výcvikové pomůcky, které budou použity při tréninku, či ukázku poslušnosti služebního psa, která je nezbytná, pokud je čtyřnohý parťák v kontaktu s lidmi. Výcvik bude probíhat do konce roku, od Nového budou psí svěřenci prověřovat své schopnosti v terénu.

Vedle výcviku celní správa bude tvořit nastavení výkonu služby psů na mezinárodním Letišti Václava Havla, který bude navazovat na další přijatá opatření orgánů hygieny. Celní správou vycvičení psi mohou být v budoucnu využiti i v  domech sociální péče.

Čeští celníci spolupracují se svými partnerskými orgány v zahraničí a předávají si vzájemně zkušenosti z oblasti výcviku psů na vyhledávání onemocnění COVID-19.

 


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky