CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 29.04.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel a Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje

Odhaleny miliony nelegálně vyrobených cigaret

​Pracovníci Sekce pátrání Generálního ředitelství cel za účasti mezinárodní spolupráce s orgány Polska a  s Krajským ředitelstvím policie Plzeňského kraje dokončili případ s krycím názvem WRUP, který začali prověřovat již v červnu loňského roku.

Na základě zjištěných skutečností pojali celníci důvodné podezření, že na území České republiky dochází k nelegální výrobě a skladování neznačených cigaret, které jsou následně prodávány bez platné tabákové nálepky.

V průběhu trestního řízení odhalili místo nelegální výrobny cigaret, která byla na velmi vysoké technologické úrovni, včetně přípravny tabáku a další skladové prostory s komponenty určenými k výrobě cigaret. Podařilo se také zadokumentovat distribuci cigaret z výrobny do zahraničí. Následně začala spolupráce s policisty Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Na základě shromážděných důkazů byla 24. dubna ve večerních hodinách společně zahájena závěrečná realizace prověřování případu, při které provedli celníci a policisté na několika místech v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze celkem 23 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor v rodinných domech, bytech, výrobních halách, skladech, nákladních a osobních vozidlech. Do akce bylo nasazeno 130 celníků a zásahová jednotka celní správy, 60 policistů Krajského ředitelství policie Plzeňského a zásahových jednotek Jihočeského, Středočeského kraje a hlavního města Prahy. 

Zadrženo bylo celkem patnáct cizinců podílejících se na nelegální výrobě a skladování neznačených cigaret. Při prohlídkách bylo objeveno 33 milionů neznačených cigaret různých značek vysoké kvality, které byly určeny především pro zahraniční trh a 85 tun tabáku určeného k výrobě cigaret. Zajistili finanční prostředky související s páchanou trestnou činností ve výši 41 tisíc EUR a 52 tisíc korun, 7 osobních a dodávkových vozidel, veliké množství různých komponentů na výrobu cigaret (papíry, filtry, obaly krabiček a kartonů, lepidla), kompletní linku včetně řezačky a sušičky tabáku a také část druhé výrobní linky v rozloženém stavu. Dalších 6,5 milionů cigaret se podařilo zachytit při jejich přepravě.

Policisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje následně po všech úkonech obvinili 7 osob (ve věku 30, 40, 42, 43, 44, 46 a 51 let) ze spáchání pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve formě spolupachatelství.  Státnímu zástupci podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněných cizinců do vazby. Nyní jsou stíháni vazebně. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let.

Žádný z obviněných nemá oprávnění provozovat daňový sklad pro tabák a tabákové výrobky na území ČR a není přihlášen ke spotřební dani.  Z nelegální výroby a skladování mohlo dojít ke zkrácení spotřební daně ve výši více než 136 miliónů korun.  Ale vzhledem k zajištěným předmětům z realizace se bude jednat o vyšší částku, předpokládaný únik na spotřební dani u cigaret a tabáku aktuálně činí přes 424  miliónů korun.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz

mjr. Ing. Martina Korandová Dis.
vedoucí oddělení tisku a prevence
Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje
tel: + 420 974 321 207
mobil: + 420 602 317 687
Skočit na začátek stránky