CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 22.10.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Šamanské seance s psychotropním lektvarem ukončil zásah celníků

Organizovaná skupina tří polských občanů se na území České republiky dopouštěla od roku 2015 trestné činnosti tím, že si objednávala v Peru zásilky s koncentrátem rituálního nápoje Ayahuasca, obsahujícího psychotropní látku DMT (N, N-dimethyltriptamin), vyráběného jihoamerickými šamany k obřadním účelům z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin. Nápoj pak nabízeli při tajných seancích klientům.

 

Pachatelé látku deklarovali v poštovních zásilkách jako přírodní barviva a tinktury, přičemž nápoj pak podávali za úplatu účastníkům na v ČR pořádaných tajných ceremoniích a rituálech, výhradně pak solventním klientům z Polské republiky, Rakouska a dalších evropských zemí.

 

V minulých dnech ostravští celníci z protidrogového oddělení, odboru pátrání Ostrava ve spolupráci s příslušníky ostravské expozitury Národní protidrogové centrály SKPV Policie ČR, dva členy skupiny zadrželi a zahájili úkony trestního stíhání pro spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jim hrozí trest odnětí svobody ve výši deset až osmnáct let.

Za vinu jim je kladen i nezákonný dovoz nejméně 146 kilogramů této psychotropní látky. Trestnou činnost této organizované skupiny ukončil zásah celní zásahové jednotky SON v objektu na Novojičínsku, který byl pořízen z výnosu nekalého podnikání.

 

Nápoj Ayahuasca je amazonskými šamany používán pro komunikaci se světem duchů a pro jiné magické účely. K jeho psychickým účinkům patří změny smyslového vnímání, zejména vizuálního, změny vnímání času, myšlení a zesílení emočního prožívání. Mysl může být pod vlivem ayahuascy schopna hlubší introspekce, mohou se v ní objevit dávno zapadlé vzpomínky. Je to droga, při užívání dochází k  negativním projevům a účinkům na zdraví člověka.


plk. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky