CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 15.11.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci překazili výrobu desítek milionů cigaret a výdělek stovky milionů korun

Při závěrečné razii s krycím názvem „BASA“ celníci z odboru pátrání Ostrava se Skupinou operativního nasazení – SON zadrželi šest osob české a ukrajinské národnosti a zajistili výrobní linku na cigarety. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor na Frýdecko-Místecku objevili a zajistili komponenty k výrobě více než 44 milionů cigaret, zhruba 5 000 kusů cigaret, odpad z předešlé výroby, finanční hotovost ve výši 800 000 korun, 16 400 Euro, 1 850 PLN a výpočetní techniku. Na výrobní lince by pachatelé zvládli vyrobit na dva tisíce cigaret za minutu. Nelegální výrobou by tak mohli našemu státu na daních způsobit škodu za více než 140 milionů korun.

Úkony trestního řízení zahájili celníci z oddělení odhalování závažné trestné činnosti Generálního ředitelství cel již na začátku letošního roku. Měli   podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a s přečinem porušení práv k duševnímu vlastnictví.

Objekt, kde byla sestavena výrobní linka na cigarety, byl odhlučněn, zaizolován a osazen několika kamerami, aby podezřelí zamezili odhalení nelegální výrobny. V objektu bylo vybudováno ubytování s kompletním vybavením pro nelegální zaměstnance a dělníky, kteří cigarety vyráběli. Další objekt využívali na likvidaci odpadu vzniklého při výrobě a skladování vyrobených cigaret.

Případ byl následně předán s návrhem na zahájení trestního stíhání dvou podezřelých Čechů odboru hospodářské kriminality Ostrava, Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje. Podezřelí byli následně vyšetřovatelem policie obviněni a v současné době jsou ve vazbě.


kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky