CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 18.03.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Onemocnění pracovníků Celní správy ČR COVID-19 jihoafrickou mutací

Generální ředitelství cel v souvislosti s nepřesnými informacemi, které se objevují v médiích, uvádí následující.

K dnešnímu dni evidujeme z celkového počtu šest tisíc celníků dvě stě pozitivně testovaných na COVID-19, z toho u šesti pracovníků Výcvikového střediska služební kynologie v Heřmanicích byla zjištěna či je podezření na  jihoafrickou mutaci. Jedná se o čtyři občanské zaměstnance (pomocný personál) a dva příslušníky.  Dalších 40 pracovníků celní správy je v karanténě. Z toho pouze jeden nakažený příslušník se zúčastnil kontroly na letišti. U tohoto pracovníka není doposud 100% prokázána jihoafrická mutace onemocnění COVID-19.

Při kontrole cestujících služebními psy na vyhledávání onemocnění COVID-19 na Letišti Václava Havla Praha jsou vždy dodržována veškerá bezpečnostní opatření a stanovená pravidla. Pracovníci celní správy jsou vybaveni ochrannými obleky, rukavicemi, respirátory, štíty, používají dezinfekci. Od počátku výcviku služebních psů na vyhledávání onemocnění COVID-19 nebyla zjištěna žádná nákaza spojená s tímto výcvikem u 10 psovodů a instruktorů ani služebních psů, kteří jsou opakovaně a pravidelně testováni. Rukama tohoto týmu prošlo v rámci výcviku doposud cca 6000 vzorků.

Celní správa ČR nemá oficiální informace, že by k nákaze mohlo prokazatelně dojít na Letišti Václava Havla Praha v souvislosti s prováděnou kontrolou cestujících ze Zanzibaru. Při výkonu svých činností budou celníci nadále v maximální míře dodržovat stanovená mimořádná opatření a ochranné pomůcky nejvyššího stupně. 

 

 


plk. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky