CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 08.07.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Realizace celníků s krycím názvem Viking ukončila obchod s kokainem

Plzeňští celníci z Protidrogového oddělení Sekce pátrání Generálního ředitelství cel ve spolupráci s kriminalisty Národní protidrogové centrály zadrželi distributory kokainu a konopí. Na území hlavního města provedli dvě desítky domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Objevili šest kompletních ilegálních pěstíren konopí, zajistili finanční hotovost ve výši téměř jednoho milionu korun, další milion korun na bankovních účtech a čtyři motorová vozidla. Na zadržení osob se podílela speciální složka celní správy, Skupina operativního nasazení a zásahové jednotky pražské a středočeské policie. 

Sedm cizinců a jeden Čech minimálně od roku 2019 distribuovali kokain, pěstovali a prodávali konopí. Se stálými klienty obchodovali převážně na území Prahy.

Protidrogoví specialisté zadokumentovali na domácím trhu prodej dvou kilogramů kokainu (prodejní cena gramu kokainu se na "černém trhu" pohybuje okolo 2 000 korun, dle množství a čistoty). Za prodej zajištěného konopí, které bylo určeno především pro vývoz z našeho území, by organizovaná skupina vyinkasovala bezmála osm milionů korun. Celkem by si tak nezákonně přišla na více než dvanáct milionů korun.

Osobě podezřelé z páchání zvlášť závažné trestné činnosti bylo zajištěno pět legálně držených střelných zbraní, a to i vzhledem k tomu, že nebyly řádně umístěny a zajištěny proti neoprávněnému užití.

Vyšetřování případu si převzala Národní protidrogová centrála služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR. V rámci trestního spisu „VIKING“, který dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze, jsou s osmi osobami vedeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a, odst. 3 písm. c) tr. zákoníku, za což jim hrozí trest odnětí až na dvanáct let.

Kromě dvou osob jsou všichni stíháni vazebně.


 


kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky