CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 18.10.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Sofistikované podnikání s konopím vyneslo zločincům milionové výdělky

Celníci protidrogového oddělení olomouckého odboru pátrání Generálního ředitelství cel prověřovali od roku 2020 podezření z nelegálního obchodování s konopím a s kokainem (pouze někteří z obviněných). V závěru akce pod krycím názvem „BURÁK provedli v říjnu loňského roku v Uherském Hradišti, v jeho okolí a na Hodonínsku 14 domovních prohlídek a 18 prohlídek jiných prostor a pozemků. Zajistili při tom 743 kilogramů konopí a 30 vzrostlých rostlin konopí. Na základě odborného zkoumání Kriminalistického ústavu PČR bylo zjištěno, že cca 382 kilogramů konopí obsahovalo tetrahydrokanabinol v rozpětí od 1,09 % do 23,44 % a u přibližně 211 kilogramů zajištěného konopí bylo odborným zkoumáním zjištěn vyšší podíl CBD a nižší podíl THC.

Dále bylo zajištěno 730 000 Kč v hotovosti, 6 880 EURO, více než sto tisíc korun na účtu, zlaté mince, 0,123 Bitcoin, luxusní hodinky, loď zn. NAUTIG v hodnotě 400 000 Kč, šest luxusních vozidel, mobilní telefony, počítače, rušičky signálů, fotopasti, drony a velké množství důkazního materiálu. Při závěrečné realizaci Skupina operativního nasazení Generálního ředitelství cel se zásahovými jednotkami Policie ČR zadržela na našem území osm osob české národnosti a následně byly obviněny ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Sedm osob bylo vzato do vazby, přičemž v současnosti jsou již stíhány na svobodě. Jelikož byl tento zločin páchán na území více států EU, do případu byl zapojen velkou měrou polský orgán policie CBS, úřad ve Wroclawi.

Trestného činu se dopouštěla skupina osmi Čechů a jednoho Poláka. V průběhu trestního prověřování se podařilo procesně zadokumentovat obchody s velkým množstvím konopí, přičemž např. za jednu předávku 90 kilogramů konopí inkasovali čtyři miliony korun. Konopí obvinění pěstovali sami, případně ho po Uherskohradišťsku, ale také v jiných státech EU skupovali. Stovky kilogramů konopí prodávali do Polska a zpětně kupovali kokain (někteří z obviněných). Ten potom distribuovali známým v Olomouckém, Zlínském a Jihomoravském kraji. Při samotném obchodování byli velmi opatrní, využívali rušičky GPS, fotopasti, drony a techniku na noční vidění, měnili vozidla a používali tzv. čističe. U různých pěstitelů konopí nejen kupovali, ale i odcizovali. Minimálně v jednom takovém případě byli maskováni výstrojí policie. V průběhu trestního řízení bylo také zjištěno, že obvinění míchali marihuanu s technickým konopím za účelem zvýšení množství.

Přestože dva hlavní organizátoři a většina členů skupiny nepracovali, žili luxusním životem.

Trestní věc byla předána do vyšetřování Národní protidrogové centrále SKPV Policie ČR. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, pobočka ve Zlíně. Za nezákonné jednání hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody v trvání 10-18 let, případně 8-12 let. 

Prezentace z tiskové konference

TK_BURAK_prezentace_media.pptx



kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky