CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 21.01.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Součinnostní kontrolní akce celníků a policistů na D1

Ve středu 19. ledna skončila součinnostní kontrolní akce NACEP na 111. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Hlídky Celního úřadu pro Kraj Vysočina a Speciálního oddělení dohledu (SOD) Policie ČR zde vykonávaly své kompetence.

Příslušníci si poprvé společně v praxi vyzkoušeli i nově přidělenou kompetenci v oblasti vymáhání dosud neuhrazených pravomocně uložených dopravních pokut, která je účinná od prvního ledna letošního roku.

Hlídky společně odhalily 13 dlužníků, kteří neměli uhrazené pokuty za spáchané dopravní přestupky. Řidiči na místě zaplatili pokuty v souhrnné výši 28 140 korun. Nejvyšší na místě vybraná pokuta činila pět tisíc korun, nejnižší pět set korun.

Celní správa ČR od ledna vybrala téměř 20,1 mil. korun, odebrala sedm registračních značek a pět jich vrátila po úhradě zpět. Celníkům na Vysočině od začátku roku řidiči zaplatili na neuhrazených dopravních pokutách 107 840 korun.

Pokud má kontrolovaný řidič neuhrazenou pokutu uloženou za dopravní přestupky a odmítne ji uhradit, mohou kontrolní složky nasadit na vozidlo prostředek znemožňující odjetí vozidla, tzv. botičku, nebo odebrat registrační značky. Řidiči je tak znemožněno používat vozidlo do doby, než uhradí nedoplatek za dopravní přestupky.

Podobné kontrolní akce budou probíhat i nadále. O případné výši nedoplatků se lze informovat na webových stránkách cPortál Celní správy ČR (celnisprava.cz)


nprap. Ivana Kurková
zástupce Tiskové mluvčí
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 724 603 610
e-mail: media@cs.mfrcr.cz
Skočit na začátek stránky