CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 04.07.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Odborníci z Celně technické laboratoře slaví 100 let od jejího založení

Celně technická laboratoř (CTL) zařazená pod Generální ředitelství cel slaví sto let od svého založení. Vznikla 12. července v roce 1923 jako Chemicko-technologická zkušebna při československé Finanční správě se sídlem v Praze. Od té doby analyzuje a testuje vzorky pro celní, daňové a jiné kontrolní účely.

Původním úkolem laboratoře bylo provádět analytické a mikroskopické rozbory, testy a zkoušky surovin, výrobků a zboží všeho druhu na žádost ministerstva financí a jiných úřadů. Po roce 1940 zůstala laboratoř v plném provozu pod správou „Třetí říše“. K jejímu uzavření došlo v roce 1956.

V květnu 1990 došlo k opětovnému otevření moderní laboratoře, která poskytovala podporu pracovníkům celního řízení při určování původu a sazebního zařazení zboží, jeho povahy, celní hodnoty a předcházení nelegální přepravě zboží. V průběhu následujícího desetiletí se z malé laboratoře stal fungující systém několika laboratorních pracovišť vybavených nejmodernějším zařízením, které obsluhovalo padesát vysoce kvalifikovaných odborníků a techniků.

S převzetím správy spotřebních daní v roce 2004 se činnost CTL rozšířila o analýzu zboží podléhajícího spotřební dani. Rozbory u těchto komodit v současné době představují dvě třetiny analýz prováděných v CTL. Zahrnují kontrolu původu a obsahu alkoholu, kontrolu piva a alkoholu v lihovarech. Dalších 20 procent tvoří analýza zakázaných látek (omamné a psychotropní látky, jejich prekurzory a nebezpečné látky).

CTL významně spolupracuje s evropskými celními laboratořemi. Je známá v oblasti používání izotopových metod, jako jsou systémy nukleární magnetické rezonance a hmotnostní spektrometrie izotopových poměrů.

Důležitým aspektem kontrolní činnosti laboratoře je zajištění ochrany bezpečnosti, zdraví a životního prostředí před zbožím, které vstupuje na celní území EU.


plk. Ing. Hana Prudičová
tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky