CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 15.05.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Květnové kontroly celníků na Královéhradecku

     Také v květnu pokračovali královéhradečtí celníci v pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, sledovali nelegální přepravy omamných a psychotropních látek, kontrolovali platby za používání stanovených úseků silničních komunikací, vážili nákladní vozidla a plnili celou řadu dalších úkolů patřících do jejich kompetencí, a to jak v příhraničí, tak ve vnitrozemí. Od začátku měsíce zaznamenali záchyt 1030 ks léků s pseudoefedrinem, 9,2 g rostlinné látky připomínající marihuanu, 626 kg zrajícího sýra, jehož přeprava nebyla předem nahlášena veterinární správě, zajistili 116 setů cestovních zavazadel, ke kterým byly předloženy doklady, kde jako prodejce figurovala neexistující společnost. V rámci kontrol zpoplatněných komunikací uložili od 1. do 12. května šedesát osm pokut v celkové výši čtyřicet tisíc korun.  

       V pátek 2. května v katastru obce Zdoňov zjistila hlídka mobilního dohledu za pomoci služebního psa na vyhledávání drog, že pětatřicetiletý Čech přepravuje ve vozidle české imatrikulace celkem 330 tablet léku Acarae a Apselan. Léky celníci našli při bezpečnostní prohlídce osádky vozidla. Řidič je uložil do igelitového sáčku a ukryl pod oblečením v oblasti genitálií. Obdobný případ se odehrál na Náchodsku v měsíci březnu tohoto roku, kdy tentýž pes Max objevil u kontrolovaného muže pod oděvem kapsu na zip s 280 tabletami léku Apselan. Muž měl kapsu s léky schovanou za kalhotami také v oblasti genitálií.
        O deset dnů později, v pondělí 12. května, nedaleko obce Orlické Záhoří, označil služební pes Max při kontrole osobního vozidla české imatrikulace několik míst, kde celníci našli prázdné blistry od léku Apselan, kapsu s 1,3 gramy sušené rostlinné látky a injekčními stříkačkami. Ve vozidle cestovali tři Češi (žena a dva muži), jeden z nich se během kontroly vzdálil od vozidla a odhodil do trávy plastový sáček s tabletami léku Apselan. Celkem celníci napočítali 800 tablet. Léky s obsahem pseudoefedrinu jsou zneužívány k výrobě pervitinu. Oba případy celníci dále šetří pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami, za který hrozí trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest.
Větší záchyt léku s pseudoefedrinem zaznamenali včera také celníci z Celního úřadu pro Liberecký kraj.
  http://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-liberecky-kraj/tiskove-zpravy/2014/Stranky/celnici-z-liberce-zajistili-vetsi-mnozstvi-leku-dovazenych-z-polska.aspx 
 
        V pátek 9. května celníci zastavili nedaleko obce Urbanice dodávkový vůz polské imatrikulace, ve kterém objevili 626 kg zrajícího sýra, jehož přeprava měla být nahlášena tak, jak ukládá zákon o veterinární péči. Celníci si informace o zásilce zjišťovali přímo u příjemce zboží, kterým byla královéhradecká společnost. Případ byl předán krajské veterinární správě k dalšímu šetření. Podobný případ dovozu sýrů, u kterého nebyla splněna ohlašovací povinnost, evidují celníci z Celního úřadu pro Pardubický kraj z října loňského roku. 
http://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-pardubicky-kraj/tiskove-zpravy/2013/Stranky/zasilka-syru-z-polska-nebyla-nahlasena-veterinarum.aspx

        Téhož dne hlídka mobilního dohledu zastavila na dálnici D11 ve směru od Prahy dodávku polské imatrikulace, ve které cestoval čínský státní příslušník. Při kontrole bylo zjištěno, že řidič přepravuje 116 setů cestovních zavazadel v celkové hodnotě přesahující 300 tisíc korun. Řidič a zároveň majitel zboží v jedné osobě předložil celníkům doklady, na nichž byla uvedena jako prodejce neexistující společnost. Zboží bylo přemístěno pod přímý celní dohled a případ se dále šetří.
 
       O minulém víkendu hlídka mobilního dohledu zastavila na Náchodsku osobní vozidlo české imatrikulace s českou posádkou. Celníci s účinnou pomocí služebního psa našli v tašce odložené v automobilu 7,9 gramů sušené rostlinné látky připomínající marihuanu.  K tašce se přihlásil devětatřicetiletý řidič. Případ byl předán Policii České republiky k provedení dalších úkonů.

       Od začátku května zjistili pracovníci oddělení kontrol zpoplatněných komunikací 53 porušení při kontrolách dálničních kupónů (časového zpoplatnění), 32 porušení v oblasti úhrady mýtného (výkonového zpoplatnění), za něž uložili 68 pokut v celkové výši 40 000 korun. 

       Celní správa České republiky má v oblasti nákladní silniční dopravy oprávnění ke kontrolám přetížení nákladních vozidel, dodržování povinných přestávek řidičů nebo plnění podmínek pro přepravu nebezpečných nákladů. Patří sem i kontrola plateb za využívání stanovených úseků pozemních komunikací.      


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky