CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 09.07.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Odhalili 25 tun nelegálního odpadu

V rámci celorepublikové kontrolní akce „PLAST III" zaměřené na přepravu nelegálního odpadu zdravotnického či biologického materiálu, odhalili celníci v Královéhradeckém kraji 25 tun odpadu, ke kterému přepravce nepředložil potřebné doklady a povolení.

Na 82. kilometru dálnice D 11 ve směru na Hradec Králové zastavili ke kontrole nákladní soupravu polské imatrikulace. Polský řidič, který odpad převážel, deklaroval přepravu plastu a kaučuku. Naplněné bílé plastové obaly „big bag" však obsahovaly navíc příměsi kovů, měděných drátů, tištěných obvodů a dalších látek. Celníci proto nařídili odstavení vozidla a automobil zajistili technickým prostředkem k zabránění odjezdu vozidla. Zadržený odpad putoval záhy zpět přímo ke svému původnímu majiteli.

Odesílala jej česká společnost, zemí určení mělo být sousední Polsko.

Rozpor mezi údaji uvedenými v průvodních dokladech a faktickým stavem odpadu šetří Ministerstvo životního prostředí České republiky ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, jež bude v přestupkovém řízení rozhodovat o uložení správního trestu. Přičemž pokuta může dosáhnout výše až 50 milionů korun.

Legislativa, která upravuje nakládání s odpady, dopadá na veškerou přeshraniční dopravu odpadu a zakazuje jeho nelegální přepravu jak ve směru do tuzemska tak i ve směru z Česka do zahraničí.

 

 

 

Odkaz na tiskovou zprávu Generálního ředitelství cel: https://www.celnisprava.cz/cz/tiskove-zpravy/2020/Stranky/celnici-opet-kontrolovali-nelegalni-odpad.aspx

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky