CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 29.10.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Zátah proti nelegálnímu zaměstnávání cizinců na západě Čech

    V rámci koordinované celostátní akce byla v uplynulých dvou dnech (26.-27.října) na území Plzeňského a Karlovarského kraje provedena série intenzivních kontrol na úseku státní politiky zaměstnanosti. Zájem kontrol byl ze strany Celní správy ČR soustředěn na odhalování nelegálního zaměstnávání cizinců, kteří nejsou občany EU. Kontrolní akce byla podpořena spoluprácí dalších složek veřejné správy. Vedle celních úřadů se na kontrolách aktivně podíleli příslušníci cizinecké policie, městské policie a rovněž pracovníci úřadů práce. Na 13 pracovištích bylo zkontrolováno celkem 154 cizinců. Více než 90 těchto pracovníků je nyní podezřelých z výkonu nelegální práce (tj. cca 59 %).

Provedené kontroly se orientovaly na ta pracovní odvětví, kde je registrována vyšší koncentrace cizinců a s ní související možné porušování právních předpisů na úseku zaměstnanosti. Dozor byl zaměřen na stavebnictví, zemědělství, lesnictví, montážní výrobu i na oblast poskytování služeb. Výkon práce kontrolovaných cizinců byl ve většině případů zprostředkován agenturou práce jako „subdodavatelem pracovní síly“; převážně se tedy nejednalo o kmenové zaměstnance pracovních provozů.
Ke zjištěným nedostatkům v místě kontroly patřily nejčastěji - nedoložení výkonu pracovní činnosti potřebnými doklady, nebo výkon práce v rozporu s vydaným povolením k práci. Tato zjištění zakládají důvodné podezření na výkon nelegální práce.
Mezi pracujícími cizinci podezřelými z výkonu nelegální práce jednoznačně převažovali občané Ukrajiny a Vietnamu. Dále se celníci setkávali s nedostatky u občanů Běloruska, Moldávie, Ruska, Srbska a Číny.
Ke zjištěným případům budou předány potřebné podklady úřadům práce za účelem zahájení správního řízení o případném porušení zákona o zaměstnanosti. Podněty výsledků kontrol poukazují na možné přestupky nelegálních pracovníků a rovněž na delikty zprostředkovatelů nelegální práce.

Pro porušení pobytového režimu s vízovou povinností bylo uloženo rovněž několik pokut ze strany orgánů cizinecké policie. Sedm prověřených cizinců nemělo ani povolení k pobytu na našem území.

Provedené kontroly s pozitivním zjištěním v jednotlivých regionech:

  • Domažlicko – práce v zemědělství; ručně-montážní provoz
  • Plzeňsko – produkce výrobků z vypěstovaných květin; kompletace tiskovin

(do kontrolního zásahu zde bylo nasazeno celkem 60 kontrolujících osob, včetně služebních psů, kteří pod vedením psovodů cizinecké policie i celní správy dohlíželi na bezpečný výkon kontroly)

  • Klatovsko – výkon stavebních prací; lesnické práce
  • Tachovsko – výkon stavebních prací
  • Chebsko – provoz nehtového studia; prodej potravin; pohostinství
  • Karlovarsko – výkon stavebních prací

 

Nejvíce zahraničních pracovníků podezřelých z výkonu nelegální práce bylo zjištěno na Plzeňsku, a to téměř 50.

    Cílem kontrol zaměřených na odhalování nelegálního zaměstnávání cizinců je přispět k ochraně ekonomických zájmů ČR a současně zajistit práva legálně zaměstnaných osob.
 

/k dispozici je rovněž fotodokumentace na tomto odkaze/

 

 

 

Bc. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel.:   377 204 180
mobil:    724 060 309
e-mail: 
p.polanka@cs.mfcr.cz


Skočit na začátek stránky